Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologia przemysłowa 1200-Bt24MP-SP
Laboratorium (LAB) Semestr letni 2018/19

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 45
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: 1. Bednarski W., Reps A., 2003. Biotechnologia żywności. Wydawnictwa Naukowo – Techniczne, Warszawa.
2. Steinka I., Przybyłowski P., 1999. Podstawy mikrobiologicznej analizy żywności. Wyd. Wyższa Szkoła Morska, Gdynia.
3. Gawęcki J., Libudzisz Z., 2006. Mikroorganizmy w żywności i żywieniu. Wyd. Akademii Rolniczej, Poznań.
4. Łaniewska-Trokenheim Ł., 2007. Mikrobiologia w towaroznawstwie żywności. Wyd. UW-M, Olsztyn.
5. Kowal A.L., Świderska-Bróż M., 2009. Oczyszczanie wody. Podstawy teoretyczne i technologiczne, procesy i urządzenia. PWN, Warszawa.
6. Miksch K., Sikora J., 2010. Biotechnologia ścieków. PWN,
Metody dydaktyczne - inne: Metody dydaktyczne Prezentacja multimedialna, praca ze sprzętem laboratoryjnym, eksperyment, obserwacja, dyskusja, praca z tekstem
Literatura:

1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., 2009. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 i 2. PWN, Warszawa.

2. Solecka J., Ziemska J., Rajnisz A., Laskowska A., Guśpiel A. 2013. Promieniowce – występowanie i wytwarzanie związków biologicznie czynnych. Post. Microbiol. T. 52(1): 83-91.

3. Lenart-Boroń A., Banach T. 2014. Promieniowce glebowe z rodzaju Streptomyces w środowisku zanieczyszczonym metalami ciężkimi. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych. T. 63(1): 87-93.

Efekty uczenia się:

W01 - Przedstawia przykłady metod izolacji drobnoustrojów środowiskowych oraz wybrane metody ich hodowli, doskonalenia i przechowywania

W02 - Podaje przykłady praktycznego wykorzystania drobnoustrojów w ochronie środowiska i w przemyśle

W03 - Przedstawia charakterystykę mikroflory omawianych środowisk

U01 - Samodzielnie lub pod kierunkiem opiekuna wykonuje doświadczenia i posługuje się drobnym sprzętem laboratoryjnym

U02 - Wyciąga wnioski z przeprowadzonych doświadczeń

U03 – Korzysta z podstawowych technologii informatycznych oraz innych źródeł do poszerzania wiedzy z mikrobiologii

K01 - Pracuje samodzielnie i w zespole

K02 - Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych oraz powierzonej aparatury badawczej

K03 - Dba o dokładność w przeprowadzaniu doświadczeń

Metody i kryteria oceniania:

Obecność i aktywne uczestnictwo w zajęciach, kolokwium zaliczeniowe

System oceniania - zakresy punktowe:

Od 55% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna;

Od 64% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna plus;

Od 73% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra;

Od 82% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra plus;

Od 91% pozytywnych odpowiedzi - ocena bardzo dobra.

Zakres tematów:

1. Skrining drobnoustrojów przemysłowych z gleby.

2. Właściwości fizjologiczne szczepów bakteryjnych.

3. Aktywność metaboliczna mikroorganizmów.

4. Fermentacja alkoholowa – obserwacja drożdży w preparatach przyżyciowych.

5. Fermentacja metanowa i jej praktyczne wykorzystanie.

6. Fermentacja mlekowa – badanie mikroflory mleka świeżego i pasteryzowanego

7. Obserwacja mikroskopowa preparatów spożywczych.

8. Praktyczne wykorzystanie antybiotyków – ocena antybiotykoodporności.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy wtorek, 8:00 - 10:15, sala 328
Łukasz Kubera 7/8 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek przy Al. Powstańców Wielkopolskich 10
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)