Liczba godzin: |
45
|
Limit miejsc: |
(brak limitu) |
Zaliczenie: |
Zaliczenie na ocenę |
Rygory zaliczenia zajęć: |
zaliczenie na ocenę
|
Literatura uzupelniająca: |
1. Bednarski W., Reps A., 2003. Biotechnologia żywności. Wydawnictwa Naukowo – Techniczne, Warszawa.
2. Steinka I., Przybyłowski P., 1999. Podstawy mikrobiologicznej analizy żywności. Wyd. Wyższa Szkoła Morska, Gdynia.
3. Gawęcki J., Libudzisz Z., 2006. Mikroorganizmy w żywności i żywieniu. Wyd. Akademii Rolniczej, Poznań.
4. Łaniewska-Trokenheim Ł., 2007. Mikrobiologia w towaroznawstwie żywności. Wyd. UW-M, Olsztyn.
5. Kowal A.L., Świderska-Bróż M., 2009. Oczyszczanie wody. Podstawy teoretyczne i technologiczne, procesy i urządzenia. PWN, Warszawa.
6. Miksch K., Sikora J., 2010. Biotechnologia ścieków. PWN,
|
Metody dydaktyczne - inne: |
Metody dydaktyczne Prezentacja multimedialna, praca ze sprzętem laboratoryjnym, eksperyment, obserwacja, dyskusja, praca z tekstem
|
Literatura: |
1. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., 2009. Mikrobiologia techniczna. Tom 1 i 2. PWN, Warszawa.
2. Solecka J., Ziemska J., Rajnisz A., Laskowska A., Guśpiel A. 2013. Promieniowce – występowanie i wytwarzanie związków biologicznie czynnych. Post. Microbiol. T. 52(1): 83-91.
3. Lenart-Boroń A., Banach T. 2014. Promieniowce glebowe z rodzaju Streptomyces w środowisku zanieczyszczonym metalami ciężkimi. Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych. T. 63(1): 87-93.
|
Efekty uczenia się: |
W01 - Przedstawia przykłady metod izolacji drobnoustrojów środowiskowych oraz wybrane metody ich hodowli, doskonalenia i przechowywania
W02 - Podaje przykłady praktycznego wykorzystania drobnoustrojów w ochronie środowiska i w przemyśle
W03 - Przedstawia charakterystykę mikroflory omawianych środowisk
U01 - Samodzielnie lub pod kierunkiem opiekuna wykonuje doświadczenia i posługuje się drobnym sprzętem laboratoryjnym
U02 - Wyciąga wnioski z przeprowadzonych doświadczeń
U03 – Korzysta z podstawowych technologii informatycznych oraz innych źródeł do poszerzania wiedzy z mikrobiologii
K01 - Pracuje samodzielnie i w zespole
K02 - Jest odpowiedzialny za bezpieczeństwo pracy własnej i innych oraz powierzonej aparatury badawczej
K03 - Dba o dokładność w przeprowadzaniu doświadczeń
|
Metody i kryteria oceniania: |
Obecność i aktywne uczestnictwo w zajęciach, kolokwium zaliczeniowe
System oceniania - zakresy punktowe:
Od 55% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna;
Od 64% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna plus;
Od 73% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra;
Od 82% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra plus;
Od 91% pozytywnych odpowiedzi - ocena bardzo dobra.
|
Zakres tematów: |
1. Skrining drobnoustrojów przemysłowych z gleby.
2. Właściwości fizjologiczne szczepów bakteryjnych.
3. Aktywność metaboliczna mikroorganizmów.
4. Fermentacja alkoholowa – obserwacja drożdży w preparatach przyżyciowych.
5. Fermentacja metanowa i jej praktyczne wykorzystanie.
6. Fermentacja mlekowa – badanie mikroflory mleka świeżego i pasteryzowanego
7. Obserwacja mikroskopowa preparatów spożywczych.
8. Praktyczne wykorzystanie antybiotyków – ocena antybiotykoodporności.
|