Literatura uzupelniająca: |
- Biotechnologia. Substancje biologicznie czynne, technologia, aparatura – Viertus U. E., Szmite I. A., Żilewicz A. W., Wydawnictwo Naukowo-Techniczne, W-wa 1992,
- Biotechnologia molekularna- Jerzy Buchowicz, PWN-2006
- Biotechnologia mikroorganizmów-wybrane zagadnienia-pod red. Sylwii Łabużek, Davida Necklena, Joanny Radziejewskiej-Lebrecht, Wyd. Uniwersytetu Śląskiego, Katowice 2002.
- Serwis Biotechnologiczny- http://www.biotechnologia.com.pl
- Serwis Biotechnologiczny- http://www.biotechnolog.pl
|
Literatura: |
- Podstawy wybranych procesów biotechnologicznych- praca zbiorowa pod redakcją Jana Fiedurka, Wydawnictwo UMCS, Lublin 2004.
- Biotechnologia żywności- praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Arnolda Repsa, WNT, Warszawa 2003.
- Biotechnologia-podstawy mikrobiologiczne i biochemiczne- Aleksander Chmiel, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 1994.
- Biotechnologia w ochronie środowiska-Ewa Klimiuk, Maria Łebkowska, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa 2005.
- Biotechnologia roślin-pod redakcją S. Malepszego, PWN 2005
- Mikrobiologia techniczna. Tom 1 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2007,
- Mikrobiologia techniczna. Tom 2 – Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z., Wydawnictwo Naukowe PWN, W-wa 2008,
|
Efekty uczenia się: |
Wiedza:
W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystanie drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska i medycynie,
W02 - opisuje możliwości zastosowań organizmów doskonalonych metodami inżynierii komórkowej i modyfikowanych genetycznie
W03 - objaśnia metody analityczne stosowane we współczesnej biotechnologii.
Umiejętności:
U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedzin nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii
U02 - posługuje się wybranymi technikami oraz metodami analitycznymi stosowanymi w biotechnologii
U03 - ocenia cechy technologiczne oraz możliwości praktycznego wykorzystania mikroorganizmów w procesach biotechnologicznych (biosorpcja, wytwarzanie bioproduktów),
Kompetencje:
K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii
K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków
|
Metody i kryteria oceniania: |
1. Ocena sprawozdań z wykonanych zajęć laboratoryjnych, pisemne zaliczenie znajomości zagadnień teoretycznych związanych ze zrealizowanymi doświadczeniami
2. Skala oceniania (zgodnie z regulaminem studiów):
od 50% do 60% punktów – dst,
powyżej 60% do 70% punktów – dst+,
powyżej 70% do 80% punktów – db,
powyżej 80% do 90% punktów – db+,
powyżej 90% punktów – bdb.
3. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ze wszystkich uzyskanych w czasie trwania kursu ocen.
4. Obecność obowiązkowa.
|
Zakres tematów: |
- Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) jako przykład mikroorganizmów wykorzystywanych w procesach biotechnologicznych.
- Obserwacja cech morfologicznych mikroorganizmów. Ocena właściwości fizjologicznych drożdży i ich przydatności technologicznej. Badanie parametrów jakościowych drożdży piekarskich.
- Biosorpcja metali ciężkich z wykorzystaniem biomasy drobnoustrojów. Biosorpcja kobaltu przez biomasę S. cerevisiae.
- Ocena przydatności technologicznej surowców wykorzystywanych w podłożach hodowlanych. Oznaczanie skrobi w surowcach roślinnych.
- Badania jakościowe melasy. Badania umożliwiające analizę jakościową oraz ilościową składu melasy.
- Transestryfikacja oleju rzepakowego z wykorzystaniem lipazy mikrobiologicznej. Podstawy technologii produkcji biodiesla. Przeprowadzenie procesu transestryfikacji oleju rzepakowego.
- Analiza właściwości fizykochemicznych otrzymanych estrów metylowych oleju rzepakowego. Pomiar lepkości, gęstości, kwasowości oraz mieszalność.
- Immobilizacja mikroorganizmów. Immobilizacja drożdży S. cerevisiae w alginianie.
- Ocena aktywności drożdży immobilizowanych. Określenie aktywności drożdży immobilizowanych w oparciu o wydajność procesu fermentacji alkoholowej.
|