Aktywność biologiczna mikroorganizmów 1200-BM24ABM-SD
Wykład (WYK)
Semestr letni 2018/19
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 15 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Rygory zaliczenia zajęć: | zaliczenie na ocenę |
||
Literatura uzupelniająca: | 1. Bednarski W., Reps A. (red.) 2003. Biotechnologia żywności. WN-T, Warszawa 2. Bal J. (red.) 2013. Biologia molekularna w medycynie : elementy genetyki klinicznej. PWN, Warszawa 3. Theron L.W., Divol B. 2014. Microbial aspartic proteases: current and potential applications in industry. Appl. Microbiol. Biotechnol. 98: 8853-8868 4. Adapa V, Ramya L.N., Pulicherla K.K., Sambasiva Rao K.R.S. 2014. Cold active pectinases: advancing the food industry to the next generation. Appl. Biochem. Biotechnol. 172: 2324-2337 |
||
Metody dydaktyczne: | wykład kursowy zajęcia realizowane innymi metodami |
||
Metody dydaktyczne - inne: | Prezentacje multimedialne |
||
Literatura: |
1. Grzywnowicz K. 2002. Grzyby i ludzie czyli od etnomykologii do mykotechnologii. Wyd. UMCS, Lublin 2. Libudzisz Z., Walczak P., Bardowski J. (red.) 2004. Bakterie fermentacji mlekowej: klasyfikacja, metabolizm, genetyka, wykorzystanie. Wyd. PŁ, Łódź |
||
Efekty uczenia się: |
W01, W02, K01 |
||
Metody i kryteria oceniania: |
Metody oceniania: kolokwium, pytania punktowane Kryteria oceniania: 91-100% punktów – 5,0 81-90% punktów – 4,5 71-80% punktów – 4,0 61-70% punktów – 3,5 51-60% punktów – 3,0 ≤ 50% punktów – 2,0 |
||
Zakres tematów: |
• Biodegradacja toksyn przez mikroorganizmy • Pozytywna cecha mikroorganizmów w procesach kiszenia • Rola mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym • Aktywność metaboliczna grzybów wykorzystywana w przemyśle spożywczym • Metabolity grzybowe wykorzystywane w biologicznej ochronie roślin • Metabolity grzybowe wykorzystywane w farmacji i medycynie |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
co druga środa (nieparzyste), 13:00 - 14:30,
sala Aula LBM |
Ewa Zastempowska, Henryka Lassa | 10/10 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Budynek F przy ul. Chodkiewicza |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.