Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Żywienie człowieka 1500-WF1ZCz-NP
Wykład (WYK) Rok akademicki 2018/19

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 14
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Rygory zaliczenia zajęć: egzamin
Literatura uzupelniająca: 1. Popinigis J., (2001) Od naukowych podstaw do receptur
żywieniowych. Sport Wyczynowy nr 11-12 s. 53-65, Warszawa.
2. Maughan R., Burke L., (2000) Żywienie a zdolność do
wysiłku. Medicina Sportiva, Kraków.
3. Celejowa I., (2008) Żywienie w sporcie. Wydawnictwo
PZWL, Warszawa.

Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny
Literatura:

1. Gawęcki J., (red.) (2012) Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu.

Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

2. Hasik J, Gawęcki J., (red.) (2004) Żywienie człowieka zdrowego i

chorego. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

3. Tauber R. D., Hasik J. M., Skrzypczak K. ,(2007) Żywienie w turystyce i

sporcie, Wydawnictwo Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii, Poznań.

Efekty uczenia się:

K_W10, K_W15, K_U17, K_K09.

Metody i kryteria oceniania:

- wykład, dyskusja

- egzamin

Zakres tematów:

• Zasady racjonalnego żywienia człowieka:

- definicje i pojęcia podstawowe

- szkic historyczny

- racjonalne żywienie a wysiłek fizyczny

• Zapotrzebowanie energetyczne człowieka:

- jednostki energii

- przemiana materii,

- wydatki energetyczne związane z pracą

- zapotrzebowanie energetyczne człowieka w uwzględniające wiek, pleć,

oraz rodzaj wykonywanej pracy

• Rola białek w żywieniu człowieka:

- charakterystyka biochemiczna

- trawienie, wchłanianie i przyswajanie białka

- charakterystyka produktów białkowych

- zapotrzebowanie człowieka na białko

• Tłuszcze w żywieniu człowieka:

- charakterystyka biochemiczna

- trawienie, wchłanianie i przyswajanie tłuszczów

- rola lipidów ustrojowych w pracy mięśni

- znaczenie niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych dla zachowania zdrowia człowieka

• Rola węglowodanów w żywieniu człowieka:

- charakterystyka biochemiczna

- trawienie, wchłanianie i przyswajanie węglowodanów

- pokarmowe źródła węglowodanów

- zapotrzebowanie człowieka na węglowodany

• Znaczenie witamin w żywieniu człowieka:

- charakterystyka biochemiczna

- pokarmowe źródła witamin

- zapotrzebowanie człowieka na witaminy

• Składniki mineralne i ich rola w żywieniu człowieka:

- charakterystyka biochemiczna

- podział na makro i mikroelementy

- pokarmowe źródła składników mineralnych

- zapotrzebowanie człowieka na wybrane składniki pokarmowe

• Budowa, rola i funkcje układu pokarmowego człowieka.

• Regulowanie masy ciała:

- redukcja masy ciała

- zwiększenie masy ciała

• Racjonalne żywienie osób uprawiających wysiłek fizyczny.

• Żywienie dzieci i młodzieży.

• Odżywianie osób bezpośrednio zagrożonych chorobami cywilizacyjnymi:

(cukrzyca II stopnia, nadciśnienie tętnicze, hipercholesterolemia,

choroby nowotworowe).

• Diety wegetariańskie – szanse i zagrożenia:

- zalety diet wegetariańskich,

- zagrożenia wynikające ze źle skonstruowanej diety bezmięsnej

• Żywienia a zdrowie.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Jerzy Eksterowicz 39/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.