Liczba godzin: |
30
|
Limit miejsc: |
(brak limitu) |
Zaliczenie: |
Zaliczenie na ocenę |
Rygory zaliczenia zajęć: |
zaliczenie na ocenę
|
Literatura uzupelniająca: |
1. Kubera Ł., Studzińska J., Dokładna W., Małecka-Adamowicz M., Donderski W. (2015). Mikrobiologiczna jakość powietrza w wybranych przedszkolach oraz antybiotykooporność szczepów z rodzaju Staphylococcus spp. Medycyna Pracy, 66(1): 49-56.
2. Kubera Ł., Małecka-Adamowicz M. (2017). Ocena stanu sanitarno-bakteriologicznego zbiornika wodnego "Balaton" zlokalizowanego w centrum Bydgoszczy. Woda-Środowisko-Obszary Wiejskie, 1(57): 63-73.
|
Metody dydaktyczne - inne: |
Prezentacja multimedialna, praca ze sprzętem laboratoryjnym, eksperyment, obserwacja, dyskusja, praca z tekstem.
|
Literatura: |
1. Zmysłowska I. (red). 2003. Mikrobiologia ogólna i środowiskowa: teoria i ćwiczenia. Wydawnictwo UWM, Olsztyn.
2. Grabińska-Łoniewska A. (red.). 1999. Ćwiczenia laboratoryjne z mikrobiologii ogólnej. Oficyna Wydawnicza Politechniki Warszawskiej, Warszawa.
|
Efekty uczenia się: |
W01 – objaśnia zasady działania wybranej aparatury i sprzętu laboratorium mikrobiologicznego,
W02 – posiada wiedzę w zakresie ilościowego i jakościowego oznaczania drobnoustrojów,
W03 – posiada wiedzę w zakresie planowania analiz mikrobiologicznych.
U01 - posługuje się sprzętem laboratoryjnym oraz aparaturą badawczą wykorzystywaną podczas analiz mikrobiologicznych,
U02 – wyciąga wnioski i stosuje techniki informatyczne w celu analizy danych.
K01 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków świadomie stosuje zasady BHP w pracy laboratoryjnej oraz zasady sterylności w pracy z materiałem mikrobiologicznym.
|
Metody i kryteria oceniania: |
System oceniania - zakresy punktowe:
Od 55% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna;
Od 64% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna plus;
Od 73% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra;
Od 82% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra plus;
Od 91% pozytywnych odpowiedzi - ocena bardzo dobra.
Obecność i aktywne uczestnictwo w zajęciach, kolokwium zaliczeniowe.
|
Zakres tematów: |
1. Przygotowanie szkła mikrobiologicznego do przeprowadzenia analiz mikrobiologicznych.
2. Przygotowanie podłoży mikrobiologicznych i ich sterylizacja.
3. Pobór prób do analiz mikrobiologicznych.
4. Wysiewy mikrobiologiczne oraz hodowla drobnoustrojów.
5. Badanie właściwości fizjologicznych drobnoustrojów.
6. Sporządzenie preparatów mikroskopowych w oparciu o różne metody barwienia.
7. Odczyt i analiza wyników oraz ich interpretacja w oparciu o obowiązujące normy.
8. Utylizacja podłoży oraz dezynfekcja wykorzystanego szkła mikrobiologicznego.
|