Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Trendy w analizie i bezpieczeństwie żywności 1200-Bt24TwAiBZ-SD
Wykład (WYK) Semestr letni 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: Garwacki S., Wiechetek M. 1994. Weterynaryjna toksykologia ogólna. Wyd. SGGW, Warszawa
Biernat J. 1999. Świat trucizn, Astrum, Wrocław

Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne - inne: Wykłady, prezentacje multimedialne
Literatura:

Brzozowska A. (red.) 2010. Toksykologia żywności: przewodnik do ćwiczeń, Wyd. SGGW, Warszawa

Seńczuk W. (red.) 2006. Toksykologia współczesna, Wyd. Lekarskie PZWL, Warszawa

Grajewski J. 2006. Mikotoksyny i grzyby pleśniowe: zagrożenia dla człowieka i zwierząt. Wyd. UKW, Bydgoszcz

Jodynis-Liebert J., Młynarczyk W., Orłowski J., Zielińska-Psuja B., Seńczuk W. 1995. Ćwiczenia z toksykologii, Wyd. AM, Poznań

Efekty uczenia się:

W01

W02

Metody i kryteria oceniania:

Metody oceniania: kolokwium – pytania punktowane

Kryteria oceniania:

91-100% punktów – 5,0

81-90% punktów – 4,5

71-80% punktów – 4,0

61-70% punktów – 3,5

51-60% punktów – 3,0

≤ 50% punktów – 2,0

Zakres tematów:

Podstawowe pojęcia i przepisy prawne w higienie żywności i pasz

Prawo światowe – Codex Alimentarius, ustawodawstwo żywnościowe w UE i Polsce. Rola i zadania EFSA. Systemy bezpieczeństwa żywności: GMP, GHP, HACCP i TQM. Zarządzanie bezpieczeństwem zdrowotnym w produkcji żywności i pasz. Dodatki chemiczne i biologiczne.

Jakość i ryzyko zdrowotna żywności.

Źródła zagrożeń mikrobiologicznych

Bezpieczeństwo mikrobiologiczne surowców i komponentów

Czynniki wzrostu i inaktywacji mikroorganizmów w żywności i paszach

Analiza zagrożeń produktów żywnościowych.

Zagrożenia mikrobiologiczne surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego

Zagrożenia chemiczne i fizyczne w żywności i paszach

Żywność genetycznie modyfikowana

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 każdy czwartek, 11:00 - 12:30, sala Aula LBM
Ewa Zastempowska, Henryka Lassa, Jan Grajewski 5/5 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek F przy ul. Chodkiewicza
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.