Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Funkcjonowanie obiektów hotelarskich 1500-TR11FOH-SD
Wykład (WYK) Semestr zimowy 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: egzamin
Literatura uzupelniająca: Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie (Dz.U. z dnia 30 sierpnia 2004 r.)
Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny
wykład w toku problemowym
Literatura:

Bocho W. i in., 2006, Organizacja pracy w hotelarstwie, Krakowska Szkoła Hotelarska, Proksenia, Kraków.

Oparka S., Nowicka T., 2006, Organizacja i technika pracy w hotelarstwie, Wydawnictwo Maria, Nowa Ruda

Tulibacki T., 2005, Organizacja i zarządzanie hotelarstwem, Komitet wydawniczy WSHGiT.

Efekty uczenia się:

jak w opisie przedmiotu

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny w formie testu (pytania otwarte).

Zasady oceniania:

Procent prawidłowych Ocena odpowiedzi

0-50% – niedostateczny (2)

51-60% – dostateczny (3)

61-70% – dostateczny + (3,5)

71-80% – dobry (4)

81-90% – dobry + (4,5)

91-100% – bardzo dobry (5)

Zakres tematów:

1. Podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa. Historia rozwoju hotelarstwa na świecie. Rozwój hotelarstwa w Polsce.

2. Stan i struktura bazy noclegowej w Polsce. Typy i kategorie obiektów hotelowych wg. Głównego Urzędu Statystycznego. Charakterystyka rodzajowa obiektów hotelarskich. Kategoryzacja obiektów hotelarskich.

3. Międzynarodowe organizacje gospodarcze hoteli - łańcuchy, sieci, grupy markowe. Ich zasięg oraz polityka. Sławni hotelarze i sławne hotele świata. Organizacje hotelarskie w Polsce i na świecie – stan

i obszary współpracy.

4. Przepisy prawne regulujące działalność hoteli w Polsce, Unii Europejskiej i wybranych krajach na świecie. Standardy jakości w hotelarstwie. Globalny łańcuch wartości w hotelarstwie a nowe techniki i technologie.

5. Struktura organizacyjna hotelu. Zakres obowiązków i wykaz kompetencji na wybranych stanowiskach.

- recepcja,

- służba pięter

- dział techniczny

- dział administracyjny

6. Wybrane problemy ekonomiczne w hotelarstwie

7. Tendencje w kształtowaniu się ofert usługowo- handlowych. Specjalizacje hoteli – na świecie i w Polsce.

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 wielokrotnie, środa (niestandardowa częstotliwość), 16:15 - 17:45, sala 28
Anna Dłużewska 34/35 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek przy Placu Kościeleckich
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)