Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie człowieka i dietetyka 1500-TR36ZCD-SP
Ćwiczenia (CW) Semestr letni 2019/20

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: 1. Kunachowicz H i wsp. (2001), Wartość odżywcza wybranych produktów
spożywczych typowych potraw, Wydawnictwo Lekarskie PZWL,Warszawa.
2. Szczygieł A., (1975) Podstawy fizjologii żywienia. Państwowy
Zakład Wydawnictw Lekarskich, Warszawa.
3. Celejowa I., (2001), Klucz do zdrowego żywienia, Wydawnictwo ABA,
Warszawa.

Metody dydaktyczne: ćwiczenia konwersatoryjne
Metody dydaktyczne - inne: wykład połączony z prezentacja multimedialna, dyskusja, opracowania studentów na wyznaczony temat, wnioskowanie
Literatura:

1. Ziemlański Ś. (red.) (2001) Normy żywienia człowieka, fizjologiczne

podstawy. Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

2. Eksterowicz J., /2007/ Zarys żywienia sportowców. Wydawnictwo UKW,

Bydgoszcz.

3. Ciborowska H., Rudnicka A., (2007), Dietetyka, żywienie zdrowego i

chorego człowieka, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa.

Efekty uczenia się:

U01- student umie utworzyć celowe postępowanie żywieniowe, K_U02

U02 – potrafi przeciwdziałać żywieniowo chorobom cywilizacyjnym, K_U03

U03 – umie wspomagać żywieniowo wysiłki sportowe człowieka, K_U07

K01 - dąży do podnoszenia zawodowych kompetencji, K_K01

K02- student jest kreatywny, wykazuje postawę pro społeczną, jest wrażliwy na niesprawiedliwość społeczną, K_K03

Metody i kryteria oceniania:

- ćwiczenia praktyczne (układanie postępowania dietetycznego ), prezentacje

multimedialne, wykorzystanie programów komputerowych do liczenia wartości

żywieniowej produktów spożywczych, dyskusja, burza mózgów

- aktywne uczestnictwo we wszystkich zajęciach, przygotowanie i

przedstawienie prezentacji na zadany temat.

Zakres tematów:

Treści programowe

• Tabele wartości energetycznych i odżywczych produktów spożywczych:

- umiejętność posługiwania się tabelami przy planowaniu diet

- ogólna orientacja zawartości składników odżywczych i energii w wybranych,

artykułach spożywczych

• Wybrane rodzaje przyjęć okolicznościowych:

- bankiety na stojąco

- bankiety zasiane

- bankiety na świeżym powietrzu

• Układanie jadłospisu na przyjęcia okolicznościowe:

- uroczystości rodzinne

- uroczystości świąteczne

- spotkania biznesowe

• Konstruowanie diet obliczonych na mobilizację glikogenu mięśniowego:

- superkompensacja glikogenu

- zasada „post training formula”,

- zasada „night protein”.

• Układanie jadłospisów przeznaczonych dla osób dążących do utrzymania należnej masy i składu ciała:

- dieta redukcyjna,

- jadłospisy wpływające na wzrost tkanki aktywnej.

• Suplementacja witaminami i składnikami mineralnymi.

• Wspomaganie farmakologiczne w sporcie:

- wybrane sposoby wspomagania dozwolonego / kreatyna, L karnityna, aminokwasy o rozgałęzionych łańcuchach /,

- suplementacja węglowodanami, niektórymi witaminami i składnikami

mineralnymi.

• Profilaktyka żywieniowa osób z zagrożeniami cukrzycowymi oraz żywienie w okresie choroby.

• Żywienie w otyłości

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 co drugi poniedziałek (parzyste), 10:45 - 12:15, sala 105 - budynek C
Jerzy Eksterowicz 18/20 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Budynek przy ulicy Sportowej
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)