Liczba godzin: |
15
|
Limit miejsc: |
(brak limitu) |
Zaliczenie: |
Zaliczenie |
Rygory zaliczenia zajęć: |
zaliczenie
|
Literatura uzupelniająca: |
L. R. Brown: Full Planet, Empty Plates, The New Geopolitics of Food Scarcity, W.W. Norton&Company, New York, London 2012;
B. Panciszko (2017) Polityka bezpieczeństwa żywnościowego w UE USA – perspektywa porównawcza, w: red. A. Stelmach, M. Skarżyński Europa i Unia Europejska w czasach kryzysu. Wybrane aspekty, Wydawnictwo Naukowe WNPiD UAM, Poznań 2017, s. 123 – 136.
|
Metody dydaktyczne: |
wykład konwersatoryjny wykład monograficzny
|
Metody dydaktyczne - inne: |
brak
|
Literatura: |
T. Weiss: Światowa Gospodarka Żywnościowa. Batalia o przyszłość rolnictwa. Polska Akcja Humanitarna, Warszawa 2007;
P. Matczak: Problemy ekologiczne jako problemy społeczne, Wydawnictwo Naukowe UAM, Poznań 2000;
K. Górks - Rozej: Bezpieczeństwo ekologiczne w ogólnym systemie bezpieczeństwa państwa w: "Obronność - Zeszyty Naukowe Wydziału Zarządzania i Dowodzenia Akademii Obrony Narodowej" Nr 4 (8), s. 85 - 100;
red. S. Kowalczyk Bezpieczeństwo żywności w erze globalizacji, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie 2009;
|
Efekty uczenia się: |
K_W07 Ma podstawową wiedzę w ujęciu historycznym i współczesnym o normach prawnych, formalnych i nieformalnych kodeksach etycznych, regulacjach wewnętrznych, zasadach postępowania obowiązujących w instytucjach publicznych ochrony bezpieczeństwa narodowego. Ma podstawową wiedzę o zasadach organizacji tych instytucji publicznych, ich strukturze organizacyjnej, źródłach finansowania.
K_U03 Potrafi właściwie analizować przyczyny i przebieg konkretnych zjawisk i zagrożeń dla bezpieczeństwa narodowego.
K_U07 Analizuje konkretne stany faktyczne i zagrożenia bezpieczeństwa narodowego oraz proponuje w tym zakresie odpowiednie ich rozstrzygnięcia przy pomocy instrumentów prawnych, politycznych, ekonomicznych lub organizacyjnych.
K_K03 Rozumie znaczenie priorytetów i hierarchii dóbr w działaniach na rzecz bezpieczeństwa. Potrafi wskazać priorytety.
|
Metody i kryteria oceniania: |
wynik sprawdzianu pisemnego opisowego z zakresu omówionych tematów
|
Zakres tematów: |
Pojęcie problemu ekologicznego oraz jego przyczyny. Rozwiązywanie konfliktów ekologicznych; Zagrożenie ekologiczne wynikające z działalności rolniczej, zagrożenia związane ze skażeniem żywności; Zagrożenia ekologiczne związane z rozwojem nowoczesnych technologii
|