Analysis and Food Contamination 6006-AFC-E
Konwersatorium (KON)
Semestr zimowy 2019/20
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 30 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Rygory zaliczenia zajęć: | zaliczenie na ocenę |
||
Literatura uzupelniająca: | (tylko po angielsku) Samson R.A., Houbraken J., Thrane U., Frisvad J.C., Andersen B., Food and Indoor Fungi, CBS-KNAW Utrecht, 2010; Berg J.M., Tymoczko J.L., Stryer L., Biochemistry, W.H. Freeman & Co Ltd, 2002. Hodgson E., A Textbook of modern Toxicology 3rd Edition, John Wiley & Sons, Hoboken 2004; |
||
Metody dydaktyczne: | ćwiczenia laboratoryjne |
||
Metody dydaktyczne - inne: | (tylko po angielsku) Multimedia presentations, experiment, observations, interpretation of results |
||
Literatura: |
(tylko po angielsku) Mitra S., Sample Preparation Techniques in Analytical Chemistry, John Wiley & Sons, Hoboken 2003; Ahuja S., Jespersen N., Modern Instrumental Analysis (in. Comprehensive Analytical Chemistry – Vol. 47), Elsevier, Amsterdam 2006 Mulroney S., Myers A. Netter’s Essential Physiology. Elsevier, 2009 Pico Yolanda, Food Contaminants and residue analysis, Comprehensive Analytical Chemistry, Vol. 51, Elsevier, 2008; |
||
Efekty uczenia się: |
(tylko po angielsku) W01, W02, U01, U02, U03, K01, K02 |
||
Metody i kryteria oceniania: |
(tylko po angielsku) Assessment methods: test (scored questions), reports, active participation in classes (verbal statements, commitment to tasks, ability to work in a team). Assessment criteria: 91-100% – 5,0 81-90% – 4,5 71-80% – 4,0 61-70% – 3,5 51-60% – 3,0 ≤ 50% – 2,0 |
||
Zakres tematów: |
(tylko po angielsku) • Solving tasks from converting molar percentages. • Determination of vitamin C concentration in fruit juices • Detection of aminoacids, proteins, carbohydrates and lipids • Nitrate and nitrite in vegetable • Determination of sulphites in wine • Determination of phosphoric acid content in soft drinks • Determination of total protein in milk |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
(brak danych),
(sala nieznana)
|
Iwona Ałtyn | 2/ |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.