Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy biotechnologii żywności 1200-BT36PBZ-SP
Wykład (WYK) Semestr letni 2020/21

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin
Rygory zaliczenia zajęć: egzamin
Literatura uzupelniająca: Mikrobiologia techniczna. Mikroorganizmy w biotechnologii, ochronie środowiska i produkcji żywności. Red. naukowa: Zdzisława Libudzisz, Krystyna Kowal, Zofia Żakowska. 2009. Wydawnictwo Naukowe PWN, tom 2.
Metody dydaktyczne: wykład kursowy
zajęcia realizowane innymi metodami
Metody dydaktyczne - inne: zajęcia realizowane w formie zdalnej
Literatura:

Podstawy biotechnologii. Redakcja naukowa Colin Ratledge, Bjørn Kristiansen. 2011. Wydawnictwo Naukowe PWN

Biotechnologia żywności. Włodzimierz Bednarski, Arnold Reps. WNT. 2003 (wyd. 2)

Podstawy biotechnologii przemysłowej. 2007. Praca zbiorowa pod redakcją Włodzimierza Bednarskiego i Jana Fiedurka. Wydawnictwa Naukowo – Techniczne. Warszawa

Wybrane zagadnienia z ogólnej technologii żywności Andrzej Jarczyk, Elżbieta Dłużewska. SGGW. 2008.

Enzymatyczna modyfikacja składników żywności. Edward Kołakowski, Włodzimierz Bednarski, Stanisław Bielecki. WAR Szczecin, 2005.

Efekty uczenia się:

W_01 - zna techniki pozyskiwania substancji syntetyzowanych przez drobnoustroje stosowane w biotechnologii żywności, metody analizy chemicznej i fizycznej tych substancji oraz metody matematyczne pozwalające wyliczyć ilości wydzielanych substancji;

W_02 - wymienia metaboliczne procesy będące u podstaw produkcji dodatków do żywności i zna cele stosowania tych produktów;

W_03 - wymienia i charakteryzuje surowce roślinne, zwierzęce, ich pochodne oraz technologie stosowane w biotechnologii do produkcji wybranych fermentowanych artykułów żywnościowych;

K_02 - ma świadomość: korzyści i dylematów płynących z zastosowania interdyscyplinarnych metod biologicznych oraz organizmów modyfikowanych genetycznie w biotechnologii żywności;

Metody i kryteria oceniania:

1. egzamin pisemny - test mieszany – pytania otwarte oraz zamknięte

2. skala oceniania:

0-50% - ocena niedostateczna;

51-60% - ocena dostateczna;

61-70% - ocena dostateczna plus;

71-80%- ocena dobra;

81-90% - ocena dobra plus;

91-100% - ocena bardzo dobra

Zakres tematów:

1. Charakterystyka składników podłóż stosowanych w biotechnologii (rola wody; podział, funkcja i rodzaje składników odżywczych)

2. Biotechnologiczne wykorzystanie wybranych produktów ubocznych przemysłu rolno-spożywczego (serwatka, melasa).

3. Biotechnologia wybranych składników żywności:

- kwasy organiczne (kwas mlekowy, kwas glukonowy, cytrynowy, kwas L-askorbinowy),

- białka (SCP),

- aminokwasy,

- lipidy (oleje mikrobiologiczne),

4. Kultury starterowe. Zastosowanie wybranych preparatów zawierających drobnoustroje.

5. Przetwarzanie, fermentacja surowców roślinnych (przemysł owocowo – warzywny, przemysł piekarski)

6. Przetwarzanie, fermentacja surowców zwierzęcych (przemysł mięsny, przemysł mleczarski).

Metody dydaktyczne wykład poparty prezentacją multimedialną

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 jednokrotnie, piątek (konkretny dzień, zobacz opis przedmiotu), 12:45 - 14:15, (sala nieznana)
każdy czwartek, 11:00 - 12:30, (sala nieznana)
Beata Koim-Puchowska 7/7 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)