Mikrobiologiczne badania żywności 1200-Bt23-wMbz-SD
Laboratorium (LAB)
Semestr zimowy 2020/21
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 30 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Zaliczenie na ocenę | ||
Rygory zaliczenia zajęć: | zaliczenie na ocenę |
||
Literatura uzupelniająca: | 1. Mikrobiologia techniczna. Tom 2. Libudzisz Z., Kowal K., Żakowska Z. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2008. |
||
Metody dydaktyczne: | ćwiczenia laboratoryjne metody dyskusyjne |
||
Metody dydaktyczne - inne: | Dyskusja, prezentacja multimedialna, autoprezentacja, obserwacja, eksperyment. Ćwiczenia prowadzone w systemie hybrydowym. |
||
Literatura: |
1. Podstawy mikrobiologicznej analizy żywności. Ćwiczenia. Steinka I., Przybyłowski P. Dział Wydawnictw Wyższa Szkoła Morska, Gdynia, 1999. 2. Mikrobiologia żywności: teoria i ćwiczenia. M. Wojtatowicz (red.), R. Stempniewicz, B. Żarkowska. Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego, Wrocław, 2009. |
||
Efekty uczenia się: |
U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania |
||
Metody i kryteria oceniania: |
1. Metody oceniania: kolokwium, sprawozdania, obecność i aktywne uczestnictwo na zajęciach (wypowiedzi słowne, zaangażowanie w wykonywanie zadań, umiejętność pracy w grupie). 2. Skala oceniania (zgodnie z regulaminem studiów): Od 55% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna; Od 64% pozytywnych odpowiedzi - ocena dostateczna plus; Od 73% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra; Od 82% pozytywnych odpowiedzi - ocena dobra plus; Od 91% pozytywnych odpowiedzi - ocena bardzo dobra 3. Ocena końcowa jest średnią arytmetyczną ze wszystkich uzyskanych w czasie trwania kursu ocen. 4. Obecność obowiązkowa |
||
Zakres tematów: |
1. Zasady pobierania i przygotowania próbek żywności do badań mikrobiologicznych, badanie żywności w kierunku grup wskaźnikowych i fizjologicznych bakterii. Charakterystyka metod mikrobiologicznych stosowanych w badaniu żywności oraz jej przetworów. 2. Badania mikrobiologiczne mleka i przetworów mlecznych. 3. Badania mikrobiologiczne ziaren zbóż i produktów zbożowych. 4. Ocena jakości mikrobiologicznej surowców roślinnych. 5. Badania mikrobiologiczne mięs i przetworów mięsnych. 6. Badania mikrobiologiczne ryb i przetworów rybnych. 7. Analiza mikrobiologiczna wody pitnej. 8. Badania mikrobiologiczne przypraw i produktów ziołowych. |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
co drugi wtorek (nieparzyste), 11:00 - 14:00,
sala 328 |
Marta Małecka-Adamowicz | 6/7 |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Budynek przy Al. Powstańców Wielkopolskich 10 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.