Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Trendy w analizie i bezpieczeństwie żywności 1200-Bt24TwAiBZ-SD
Laboratorium (LAB) Semestr letni 2020/21

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Rygory zaliczenia zajęć: zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: Ridgway K., Lalljie S.P.D., Smith R.M., 2007. Sample preparation techniques for the determination of trace residues and contaminants in foods, J. Chromatogr. A 1153, 36-53
Mutschler E., Geisslinger G., Kroemer H.K., Menzel S., Ruth P., 2015. Farmakologia i toksykologia, MedPharm
Thomas H., Hess R., Waechter F. 2005. Toxicology of industrial compounds, Taylor&Francis, London

Metody dydaktyczne: ćwiczenia laboratoryjne
Metody dydaktyczne - inne: Prezentacje multimedialne, eksperymenty, obserwacje, interpretacja wyników, karty pracy,
Zajęcia laboratoryjne prowadzone w trybie online.
Literatura:

•Murray P.R., 2018. Mikrobiologia. Wyd. Edra URban & Partner

•Kowalczyk S. Bezpieczeństwo i jakość żywności, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2021

Efekty uczenia się:

W01

U01

U02

U03

K01

K02

Metody i kryteria oceniania:

Metody oceniania: kolokwium (pytania punktowane), sprawozdania, aktywność na zajęciach (wypowiedzi słowne, zaangażowanie w wykonywanie zadań, umiejętność pracy w zespole).

Kryteria oceniania:

91-100% punktów – 5,0

81-90% punktów – 4,5

71-80% punktów – 4,0

61-70% punktów – 3,5

51-60% punktów – 3,0

≤ 50% punktów – 2,0

Zakres tematów:

•Instytucje stojące na straży bezpieczeństwa żywności

•Zagrożenia mikrobiologiczne

•Badanie laboratoryjne w kierunku określenia ogólnej liczby mezofilnych bakterii tlenowych w próbce żywności

•Konserwowanie żywności – trendy

•Badanie laboratoryjne w kierunku określenia liczby bakterii z rodzaju Enterobacteriaceae

•Systemy zapewniania jakości produktów spożywczych

•Badanie laboratoryjne w kierunku wykrywania obecności bakterii z rodzaju Salmonella w próbce żywności

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Akcje
1 co drugi wtorek (parzyste), 12:45 - 15:00, (sala nieznana)
Katarzyna Łubiech 6/7 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.