Liczba godzin: |
30
|
Limit miejsc: |
(brak limitu) |
Zaliczenie: |
Zaliczenie na ocenę |
Rygory zaliczenia zajęć: |
zaliczenie na ocenę
|
Literatura uzupelniająca: |
• M.Bartkiewicz, Odzież i wnętrza domów mieszczańskich w Polsce w drugiej połowie XVI i w XVII wieku, Wrocław 1974;
• M.Bogucka, Białogłowa w dawnej Polsce. Kobieta w społeczeństwie polskim XVI-XVIII w. na tle porównawczym, Warszawa 1998;
• E.Borkowska – Bagieńska, Cechowe prawo gospodarcze w miastach Wielkopolski w XVII w., Poznań 1977;
• J.Dumanowski, Świat rzeczy szlachty wielkopolskiej w XVIII wieku, Warszawa 2006;
• J. Dumanowski, A. Pawlas J. Poznański, Sekrety kuchmistrzowskie Stanisława Czernieckiego. Przepisy z najstarszej polskiej książki kucharskiej z 1682 roku, Warszawa 2010;
• A.Głowacka-Penczyńska, Kobieta w małych miastach Wielkopolski w drugiej połowie XVI i w XVII wieku, Warszawa 2010;
• K. Kabacińska, zabawy i zabawki dziecięce w osiemnastowiecznej Polsce, Poznań 2007;
• M.Kamler, Świat przestępczy w Polsce XVI-XVII stulecia, Warszawa 1991;
• A.Karpiński, Kobieta w mieście polskim w drugiej połowie XVI i w XVII w., Warszawa 1995;
• A.Klonder, Wszystka spuścizna w Bogu spoczywającego: majątek ruchomy zwykłych mieszkańców Elbląga i Gdańska w XVII wieku, Warszawa 2000;
• Z.Kuchowicz, Człowiek polskiego baroku, Łódź 1992;
• J.Piskorski, Kolonizacja wiejska Pomorza Zachodniego w XIII i początkach XIV wieku na tle porównawczym procesów gospodarczych w średniowiecznej Europie, Poznań 1995;
• E. Wendland, Kawa, herbata i czekolada. Nowe napoje w osiemnastowiecznej Rzeczypospolitej – ich wpływ na życie codzienne, Toruń 2008;
• A.Wyczański, Studia nad konsumpcją żywności w Polsce w XVI i pierwszej połowie XVII w., Warszawa 1969.
|
Metody dydaktyczne: |
ćwiczenia konwersatoryjne metody dyskusyjne metody pracy ze źródłami zajęcia realizowane innymi metodami
|
Metody dydaktyczne - inne: |
e-learning
elementy wykładu, indywidualne projekty studenckie, prezentacje multimedialne
|
Literatura: |
• Historia kultury materialnej Polski w zarysie, t. 1-4, Wrocław 1978;
• M.Bogucka, H.Samsonowicz, Dzieje miast i mieszczaństwa w Polsce przedrozbiorowej, Wrocław 1986;
• M.Bogucka, Staropolskie obyczaje w XVI – XVII w., Warszawa 1994;
• J.Drabina, Życie codzienne w miastach śląskich XIV i XV w., Wrocław 1998;
• M.Goliński, Socjotopografia późnośredniowiecznego Wrocławia, Wrocław 1997;
• Z.Podwińska, Wieś środkowoeuropejska w średniowieczu. Rolnictwo. „Kw.HKM” nr 3, 1976, s. 373-394;
• H.Samsonowicz, Życie miasta średniowiecznego, Poznań 2001;
• J.Wiesiołowski, Socjotopografia późnośredniowiecznego Poznania, Warszawa 1982;
• B.Baranowski, Życie codzienne małego miasteczka w XVII – XVIII w., Warszawa 1975.
|
Efekty uczenia się: |
Wiedza - student:
W01 ma podstawową wiedzę faktograficzną
W02 ma świadomość zmian zachodzących w życiu społecznym
Umiejętności - student:
U01 umie krytycznie ocenić materiał badawczy
U02 potrafi wskazać związki przyczynowo-skutkowe procesu historycznego
Kompetencje społeczne - student:
K01 jest chętny do wzbogacania własnej wiedzy
|
Metody i kryteria oceniania: |
• aktywność na zajęciach;
• przygotowanie krótkiego wystąpienia (referatu, prezentacji multimedialnej) na określony temat;
- Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny jest zaliczenie pisemnego testu. Skala ocen 2-5. Student może uzyskać następujące oceny, które odpowiadają podanym wyliczeniom punktacji (liczonej wobec kompletu punktów za test wiedzy):
- 5,0 > 91%
- 4,5 = 81-90%
- 4,0 = 71-80%
- 3,5 = 61-70%
- 3,0 = 51-59%
2,0 < 50%
|
Zakres tematów: |
• Przemiany środowiska na ziemiach polskich – granice, warunki naturalne, flora i fauna.
• Poglądy historiografii polskiej i niemieckiej na sprawę kolonizacji na ziemiach polskich.
• Przemiany osadnictwa od XII do XVIII wieku
• sieć osadnicza na ziemiach polskich,
• etapy i warunki kolonizacji na prawie niemieckim,
• lokacje miast i wsi,
• układy przestrzenne,
• socjotopografia miast.
• Przemiany kultury życia codziennego:
• zajęcia mieszkańców miast i wsi: rzemiosło, handel, rolnictwo,
• Standardy życia różnych grup społecznych – mieszkanie, wyżywienie, strój,
• Zdrowie, choroba, śmierć – higiena i szpitalnictwo w dawnej Polsce,
• Zabawa i rozrywka,
• W konflikcie z prawem i obyczajem.
|