Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wykład monograficzny 1500-WF36WM-SP
Wykład (WYK) Semestr letni 2021/22

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 30
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Literatura uzupelniająca: Wądołowska L " Żywieniowe podłoże zagrożeń zdrowia w Polsce"; Wydawnictywo UWM; Olsztyn 2011
Gromadzka-Ostrowska J.; Edukacja prozdrowotna i promocja zdrowia, Wydawnictwo SGGW, 2019
Metody dydaktyczne: wykład konwersatoryjny
Metody dydaktyczne - inne: wykład, połączony z prezentacja multimedialna, dyskusja
Literatura:

Gawęcki J., (red.) (2017) Żywienie człowieka 1. Podstawy nauki o żywieniu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa.

Gawęcki J., Roszkowski W., " Żywienie człowieka a zdrowie publliczne", Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 2011

Isobel R. Contento "Edukacja żywieniowa" , Wydawnictwo naukowe PWA, Warszawa 2018

Gawęcki J., Roszkowski W.: "Od norm żywienia do marketingu żywności:, Wydawnictwo Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, Poznań 2011

Efekty uczenia się:

W 01; W 02; W 03; U 01; U 02; K 01; K 02; K 03

Metody i kryteria oceniania:

Metoda weryfikacji efektów - Test wiedzy.

Ocenie podlegają umiejętności opanowania teoretycznych zagadnień z żywienia człowieka, technologii żywności, promocji zdrowia i profilaktyki

Procentowa skala ocen z testu wiedzy:

Poniżej 51%. – ocena niedostateczna (2,0)

od 51 do 60 %. - ocena dostateczna (3,0),

od 61 do 70 %. - ocena dostateczna plus (3,5),

od 71 do 80 %. - ocena dobra (4,0),

od 81 do 90 %. - ocena dobra plus (4,5),

od 91 do 100 %. - ocena bardzo dobra (5,0).

Zakres tematów:

1. Czynniki ekonomiczne warunkujące sposób żywienia

2. Czynniki klimatyczne a sposób żywienia

3. Czynniki kulturowe wpływające na sposób żywienia się społeczeństwa

4. Czynniki psychologiczne jako determinanty sposobu żywienia

5. Diety alternatywne w świetle nauki o żywieniu

6. Wzbogacanie żywności jako instrument optymalizacji sposobu żywienia społeczeństwa

7. Suplementacja diety jako droga do poprawy stanu odżywienia i stanu zdrowia ludności

8. Zatrucia i zakażenia pokarmowe jako problem społeczny

9. Bioterroryzm żywnościowy

10. Grupy ludności podwyższonego ryzyka zaburzeń zdrowia i ich problemy żywieniowe

11. Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych

12. Głód na świecie

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy czwartek, 16:15 - 17:45, (sala nieznana)
Dorota Łoboda 24/25 szczegóły
2 każdy piątek, 9:15 - 10:45, (sala nieznana)
Alicja Nowak-Zaleska 25/26 szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)