Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Technologie fermentacyjne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-BT35TF-SP Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Technologie fermentacyjne
Jednostka: Kolegium III
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-10
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dawid Mikulski
Prowadzący grup: Aleksandra Jankowska, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska

W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu,

W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych.


Umiejetności:

U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii,

U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy,

U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych.


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków.



Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dawid Mikulski
Prowadzący grup: Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska

W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu,

W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych.


Umiejetności:

U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii,

U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy,

U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych.


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków.



Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-14
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 45 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Grzegorz Kłosowski
Prowadzący grup: Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-13
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: (brak danych)
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: (brak danych)
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Egzamin
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.