Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Biotechnologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-B24Bi-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 2 rok, 4 sem., biologia [SP]
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dawid Mikulski
Prowadzący grup: Aleksandra Jankowska, Aleksandra Menka, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach

W03 - wskazuje możliwości oraz wymienia potencjalne zagrożenia związane z wykorzystaniem GMO


Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, ochrony środowiska, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Grzegorz Kłosowski
Prowadzący grup: Aleksandra Jankowska, Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji - K_W11

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach - K_W11

W03 - wskazuje możliwości oraz wymienia potencjalne zagrożenia związane z wykorzystaniem GMO - K_W11


Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii - K_U03

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych - K_U05

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych - K_U05


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii - K_K02

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków - K_K05; K_K06


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, ochrony środowiska, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Grzegorz Kłosowski
Prowadzący grup: Aleksandra Jankowska, Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji - K_W11

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach - K_W11

W03 - wskazuje możliwości oraz wymienia potencjalne zagrożenia związane z wykorzystaniem GMO - K_W11


Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii - K_U03

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych - K_U05

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych - K_U05


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii - K_K02

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków - K_K05; K_K06


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, ochrony środowiska, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Grzegorz Kłosowski
Prowadzący grup: Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji - K_W11

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach - K_W11

W03 - wskazuje możliwości oraz wymienia potencjalne zagrożenia związane z wykorzystaniem GMO - K_W11


Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii - K_U03

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych - K_U05

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych - K_U05


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii - K_K02

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków - K_K05; K_K06


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, ochrony środowiska, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Bilans pracy studenta:

Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe):

- wykład – 30h - 1 ECTS,

- laboratoria – 30h - 1 ECTS.

Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- przygotowanie do egzaminu – 15h - 0,5 ECTS,

- przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 10h - 1 ECTS.


Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Grzegorz Kłosowski
Prowadzący grup: Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji - K_W11

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach - K_W11

W03 - wskazuje możliwości oraz wymienia potencjalne zagrożenia związane z wykorzystaniem GMO - K_W11


Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii - K_U03

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych - K_U05

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych - K_U05


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii - K_K02

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków - K_K05; K_K06



Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, ochrony środowiska, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Bilans pracy studenta:

Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe):

- wykład – 30h - 1 ECTS,

- laboratoria – 30h - 1 ECTS.

Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- przygotowanie do egzaminu – 15h - 0,5 ECTS,

- przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 10h - 0,5 ECTS.


Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Grzegorz Kłosowski
Prowadzący grup: Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wiedza:

W01 - definiuje możliwości wykorzystania

drobnoustrojów, komórek roślinnych i zwierzęcych oraz ich metabolitów w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska oraz medycynie i farmacji - K_W11

W02 - opisuje podstawowe techniki użycia materiału biologicznego w wymienionych dziedzinach - K_W11

W03 - wskazuje możliwości oraz wymienia potencjalne zagrożenia związane z wykorzystaniem GMO - K_W11


Umiejętności:

U01 - wykorzystuje podstawowe techniki analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii - K_U03

U02 - ocenia cechy technologiczne mikroorganizmów oraz właściwości wybranych surowców stosowanych w procesach biotechnologicznych - K_U05

U03 - stosuje wybrane biokatalizatory (hydroliza skrobi), techniki immobilizacji mikroorganizmów oraz analizuje przebiegu procesów fermentacyjnych z wykorzystaniem wskaźników biotechnologicznych - K_U05


Kompetencje:

K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii - K_K02

K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków - K_K05; K_K06


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, ochrony środowiska, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych.

Bilans pracy studenta:

3 ECTS

Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe):

- wykład – 30h - 1 ECTS,

- laboratoria – 30h - 1 ECTS.

Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:

- przygotowanie do egzaminu – 15h - 0,5 ECTS,

- przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 10h - 0,5 ECTS.


Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)