Technologie fermentacyjne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1200-BT35TF-SP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologie fermentacyjne |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
3 rok, 5 sem., biotechnologia [SP] |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-10 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR CZ LAB
LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dawid Mikulski | |
Prowadzący grup: | Aleksandra Jankowska, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu, W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych. Umiejetności: U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii, U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy, U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych. Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dawid Mikulski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu, W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych. Umiejetności: U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii, U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy, U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych. Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu, W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych. Umiejetności: U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii, U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy, U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych. Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych. |
|
Bilans pracy studenta: | Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe): - wykład – 30h, - laboratoria – 45h. Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - przygotowanie do egzaminu – 10h, - przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 15h. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-13 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu, W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych. Umiejetności: U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii, U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy, U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych. Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych. |
|
Bilans pracy studenta: | Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe): - wykład – 30h, - laboratoria – 45h. Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - przygotowanie do egzaminu – 10h, - przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 15h. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
ŚR LAB
CZ LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu, W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych. Umiejetności: U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii, U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy, U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych. Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych. |
|
Bilans pracy studenta: | Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe): - wykład – 30h, - laboratoria – 45h. Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - przygotowanie do egzaminu – 10h, - przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 15h. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT WYK
ŚR CZ LAB
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 45 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - definiuje możliwości i zasady wykorzystania technologii fermentacyjnych w rolnictwie, przemyśle, ochronie środowiska (K_W10; K_W14) W02 - opisuje przebieg procesów fermentacyjnych w różnych gałęziach przemysłu (K_W10; K_W12; K_W14) W03 - wymienia i charakteryzuje mikroorganizmy wykorzystywane w procesach fermentacyjnych (K_W10; K_W14) Umiejetności: U01 - integruje dotychczas zdobytą wiedzę i umiejętności z dziedziny nauk przyrodniczych i technicznych w celu jej praktycznego wykorzystania w biotechnologii (K_U06; K_U08) U02 - posługuje się wybranymi technikami analitycznymi do oceny przebiegu bioprocesów i produktów biosyntezy (K_U05; K_U06) U03 - przeprowadza i ocenia doświadczenia laboratoryjne charakteryzujące przebieg procesów fermentacyjnych (K_U06; K_U08) Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw i zagrożeń nowoczesnej biotechnologii (K_K09; K_K10) K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków (K_K04; K_K05) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość podstaw inżynierii bioprocesowej, biotechnologii ogólnej podstaw mikrobiologii, biochemii, chemii organicznej, zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych. |
|
Bilans pracy studenta: | 5 ECTS Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe): - wykład – 30h (1 ECTS) - laboratoria – 45h (2 ECTS). Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - przygotowanie do egzaminu – 20h (1 ECTS), - przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań i projektu – 25h (1 ECTS). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.