Analiza białek
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1200-Bt11AB-SD | Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Analiza białek | ||
Jednostka: | Kolegium III | ||
Grupy: | |||
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
6.00
(w zależności od programu) ![]() ![]() |
||
Język prowadzenia: | polski | ||
Profil: | ogólnoakademicki |
||
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-10 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Śliwinska | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Robaszkiewicz, Małgorzata Śliwinska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | KIERUNKOWE WIEDZY: K_W02 - w pracy badawczej konsekwentnie stosuje zasady interpretacji zjawisk i procesów biologicznych w oparciu o dane empiryczne, z wykorzystaniem odpowiedniej metodyki badawczej K_W04 - ma pogłębioną wiedzę z zakresu wybranych nauk ścisłych powiązanych z biotechnologią i ich znaczenia dla rozwoju biotechnologii K_W07 - omawia zaawansowane metody badawcze oraz objaśnia zasady działania specjalistycznej aparatury badawczej stosowanej w analizie procesów biotechnologicznych MODUŁOWE WIEDZY W01 - student potrafi zidentyfikować i opisać omawiane grupy białek W02 - ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem metod i narzędzi badawczych stosowanych w badaniach białek W03 – ma wiedzę na temat wykorzystania białek w biotechnologii KIERUNKOWE UMIEJĘTNOŚCI K_U01 stosuje zaawansowane techniki i metody badawcze wykorzystywane w biotechnologii K_U02 posługuje się zaawansowanym sprzętem laboratoryjnym oraz aparaturą badawczą wykorzystywaną w biotechnologii K_U05 sporządza w sposób poprawny podsumowanie (lub sprawozdanie) przebiegu i wyników doświadczeń oraz obserwacji, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski K_U08 - biegle wykorzystuje polsko- i obcojęzyczne literaturowe bazy danych w samodzielnych i ukierunkowanych przez opiekuna poszukiwaniach informacji naukowych K_U11 - umie zaplanować i wykonać zadania badawcze i ekspertyzy z zakresu wybranych specjalności związanych z Biotechnologią MODUŁOWE UMIEJĘTNOŚCI U01 Student potrafi samodzielnie zastosować określoną technikę badawczą w celu analiz białek stosowanych w biotechnologii U02 Student umiejętnie posługuje się sprzętem laboratoryjnym oraz aparaturą badawczą wykorzystywaną w analizie białek oraz dba o powierzony mu sprzęt laboratoryjny U03 student wykorzystuje dostępną literaturę do sporządzania poprawnych wniosków z doświadczeń analizy białek U04 Student projektuje doświadczenia mające ukazać interakcje między białkami lub wyjaśnić problem naukowy KIERUNKOWE KOMPETENCJI K_K02 - wykazuje zainteresowanie oraz przejawia aktywną postawę w aktualizowaniu wiedzy z zakresu biotechnologii K_K05 przejawia zdolność do pracy samodzielnej i w zespole, przyjmując w nim różne role MODUŁOWE KOMPETENCJI K01 - Student jest świadom dynamicznego rozwoju nauki w dziedzinie analizy białek i rozumie potrzebę aktualizacji wiedzy na podstawie najnowszej literatury K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | biochemia, genetyka, struktura i funkcje makrocząsteczek, enzymologia w zakresie nauczanym na studiach I0 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Śliwinska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Śliwinska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | KIERUNKOWE WIEDZY: K_W02 - w pracy badawczej konsekwentnie stosuje zasady interpretacji zjawisk i procesów biologicznych w oparciu o dane empiryczne, z wykorzystaniem odpowiedniej metodyki badawczej K_W04 - ma pogłębioną wiedzę z zakresu wybranych nauk ścisłych powiązanych z biotechnologią i ich znaczenia dla rozwoju biotechnologii K_W07 - omawia zaawansowane metody badawcze oraz objaśnia zasady działania specjalistycznej aparatury badawczej stosowanej w analizie procesów biotechnologicznych MODUŁOWE WIEDZY W01 - student potrafi zidentyfikować i opisać omawiane grupy białek W02 - ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem metod i narzędzi badawczych stosowanych w badaniach białek W03 – ma wiedzę na temat wykorzystania białek w biotechnologii KIERUNKOWE UMIEJĘTNOŚCI K_U01 stosuje zaawansowane techniki i metody badawcze wykorzystywane w biotechnologii K_U02 posługuje się zaawansowanym sprzętem laboratoryjnym oraz aparaturą badawczą wykorzystywaną w biotechnologii K_U05 sporządza w sposób poprawny podsumowanie (lub sprawozdanie) przebiegu i wyników doświadczeń oraz obserwacji, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski K_U08 - biegle wykorzystuje polsko- i obcojęzyczne literaturowe bazy danych w samodzielnych i ukierunkowanych przez opiekuna poszukiwaniach informacji naukowych K_U11 - umie zaplanować i wykonać zadania badawcze i ekspertyzy z zakresu wybranych specjalności związanych z Biotechnologią MODUŁOWE UMIEJĘTNOŚCI U01 Student potrafi samodzielnie zastosować określoną technikę badawczą w celu analiz białek stosowanych w biotechnologii U02 Student umiejętnie posługuje się sprzętem laboratoryjnym oraz aparaturą badawczą wykorzystywaną w analizie białek oraz dba o powierzony mu sprzęt laboratoryjny U03 student wykorzystuje dostępną literaturę do sporządzania poprawnych wniosków z doświadczeń analizy białek U04 Student projektuje doświadczenia mające ukazać interakcje między białkami lub wyjaśnić problem naukowy KIERUNKOWE KOMPETENCJI K_K02 - wykazuje zainteresowanie oraz przejawia aktywną postawę w aktualizowaniu wiedzy z zakresu biotechnologii K_K05 przejawia zdolność do pracy samodzielnej i w zespole, przyjmując w nim różne role MODUŁOWE KOMPETENCJI K01 - Student jest świadom dynamicznego rozwoju nauki w dziedzinie analizy białek i rozumie potrzebę aktualizacji wiedzy na podstawie najnowszej literatury K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | biochemia, genetyka, struktura i funkcje makrocząsteczek, enzymologia w zakresie nauczanym na studiach I0 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-14 |
![]() |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin ![]() Wykład, 30 godzin ![]() |
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Śliwinska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Śliwinska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | KIERUNKOWE WIEDZY: K_W02 - w pracy badawczej konsekwentnie stosuje zasady interpretacji zjawisk i procesów biologicznych w oparciu o dane empiryczne, z wykorzystaniem odpowiedniej metodyki badawczej K_W04 - ma pogłębioną wiedzę z zakresu wybranych nauk ścisłych powiązanych z biotechnologią i ich znaczenia dla rozwoju biotechnologii K_W07 - omawia zaawansowane metody badawcze oraz objaśnia zasady działania specjalistycznej aparatury badawczej stosowanej w analizie procesów biotechnologicznych MODUŁOWE WIEDZY W01 - student potrafi zidentyfikować i opisać omawiane grupy białek W02 - ma wiedzę w zakresie zasad planowania badań z wykorzystaniem metod i narzędzi badawczych stosowanych w badaniach białek W03 – ma wiedzę na temat wykorzystania białek w biotechnologii KIERUNKOWE UMIEJĘTNOŚCI K_U01 stosuje zaawansowane techniki i metody badawcze wykorzystywane w biotechnologii K_U02 posługuje się zaawansowanym sprzętem laboratoryjnym oraz aparaturą badawczą wykorzystywaną w biotechnologii K_U05 sporządza w sposób poprawny podsumowanie (lub sprawozdanie) przebiegu i wyników doświadczeń oraz obserwacji, poddaje je analizie, formułuje odpowiednie wnioski K_U08 - biegle wykorzystuje polsko- i obcojęzyczne literaturowe bazy danych w samodzielnych i ukierunkowanych przez opiekuna poszukiwaniach informacji naukowych K_U11 - umie zaplanować i wykonać zadania badawcze i ekspertyzy z zakresu wybranych specjalności związanych z Biotechnologią MODUŁOWE UMIEJĘTNOŚCI U01 Student potrafi samodzielnie zastosować określoną technikę badawczą w celu analiz białek stosowanych w biotechnologii U02 Student umiejętnie posługuje się sprzętem laboratoryjnym oraz aparaturą badawczą wykorzystywaną w analizie białek oraz dba o powierzony mu sprzęt laboratoryjny U03 student wykorzystuje dostępną literaturę do sporządzania poprawnych wniosków z doświadczeń analizy białek U04 Student projektuje doświadczenia mające ukazać interakcje między białkami lub wyjaśnić problem naukowy KIERUNKOWE KOMPETENCJI K_K02 - wykazuje zainteresowanie oraz przejawia aktywną postawę w aktualizowaniu wiedzy z zakresu biotechnologii K_K05 przejawia zdolność do pracy samodzielnej i w zespole, przyjmując w nim różne role MODUŁOWE KOMPETENCJI K01 - Student jest świadom dynamicznego rozwoju nauki w dziedzinie analizy białek i rozumie potrzebę aktualizacji wiedzy na podstawie najnowszej literatury K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | biochemia, genetyka, struktura i funkcje makrocząsteczek, enzymologia w zakresie nauczanym na studiach I0 |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.