Rozwój technologii fermentacyjnych
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1200-Bt11RTF-SD |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Rozwój technologii fermentacyjnych |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
1 rok, 1 sem., biotechnologia [SD] |
Punkty ECTS i inne: |
6.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | ogólnoakademicki |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-10 |
Przejdź do planu
PN WYK
LAB
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - zna rozwiązania służące optymalizacji operacji i procesów jednostkowych w procesach fermentacyjnych W02 - wskazuje możliwości wykorzystania różnych preparatów enzymatycznych w celu poprawy przebiegu procesów fermentacyjnych W03 - potrafi określić wpływ wybranych substancji oraz technologii produkcji na wydajność procesu fermentacji oraz aktywność fermentacyjną mikroorganizmów Umiejętności: U01 - wykorzystuje metody analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii U02 - wykonuje obliczenie technologiczne w celu właściwego przygotowania podłoży fermentacyjnych oraz ocenę wpływu modyfikacji na przebieg procesów fermentacyjnych U03 – optymalizuje skład podłoży fermentacyjnych poprzez zastosowanie wybranych biokatalizatorów U04 - dokonuje oceny skuteczności wprowadzanych modyfikacji procesów fermentacyjnych Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw wykorzystania technologii fermentacyjnych w przemyśle, oraz potrzeby optymalizacji procesów biotechnologicznych K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość treści zrealizowanych w trakcie zajęć z Technologii fermentacyjnych, Biotechnologii ogólnej oraz Enzymologii, dodatkowo znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii oraz zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
Przejdź do planu
PN WYK
LAB
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - zna rozwiązania służące optymalizacji operacji i procesów jednostkowych w procesach fermentacyjnych W02 - wskazuje możliwości wykorzystania różnych preparatów enzymatycznych w celu poprawy przebiegu procesów fermentacyjnych W03 - potrafi określić wpływ wybranych substancji oraz technologii produkcji na wydajność procesu fermentacji oraz aktywność fermentacyjną mikroorganizmów Umiejętności: U01 - wykorzystuje metody analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii U02 - wykonuje obliczenie technologiczne w celu właściwego przygotowania podłoży fermentacyjnych oraz ocenę wpływu modyfikacji na przebieg procesów fermentacyjnych U03 – optymalizuje skład podłoży fermentacyjnych poprzez zastosowanie wybranych biokatalizatorów U04 - dokonuje oceny skuteczności wprowadzanych modyfikacji procesów fermentacyjnych Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw wykorzystania technologii fermentacyjnych w przemyśle, oraz potrzeby optymalizacji procesów biotechnologicznych K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość treści zrealizowanych w trakcie zajęć z Technologii fermentacyjnych, Biotechnologii ogólnej oraz Enzymologii, dodatkowo znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii oraz zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-14 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT WYK
ŚR LAB
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-13 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT LAB
ŚR LAB
LAB
LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - zna rozwiązania służące optymalizacji operacji i procesów jednostkowych w procesach fermentacyjnych W02 - wskazuje możliwości wykorzystania różnych preparatów enzymatycznych w celu poprawy przebiegu procesów fermentacyjnych W03 - potrafi określić wpływ wybranych substancji oraz technologii produkcji na wydajność procesu fermentacji oraz aktywność fermentacyjną mikroorganizmów Umiejętności: U01 - wykorzystuje metody analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii U02 - wykonuje obliczenie technologiczne w celu właściwego przygotowania podłoży fermentacyjnych oraz ocenę wpływu modyfikacji na przebieg procesów fermentacyjnych U03 – optymalizuje skład podłoży fermentacyjnych poprzez zastosowanie wybranych biokatalizatorów U04 - dokonuje oceny skuteczności wprowadzanych modyfikacji procesów fermentacyjnych Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw wykorzystania technologii fermentacyjnych w przemyśle, oraz potrzeby optymalizacji procesów biotechnologicznych K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość treści zrealizowanych w trakcie zajęć z Technologii fermentacyjnych, Biotechnologii ogólnej oraz Enzymologii, dodatkowo znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii oraz zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych |
|
Bilans pracy studenta: | 6 ECTS Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe): - wykład – 30h (1 ECTS), - laboratoria – 30h (1 ECTS). Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - przygotowanie do egzaminu – 50h (2 ECTS), - przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań – 50h (2 ECTS). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 30 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Grzegorz Kłosowski | |
Prowadzący grup: | Grzegorz Kłosowski, Dawid Mikulski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wiedza: W01 - zna rozwiązania służące optymalizacji operacji i procesów jednostkowych w procesach fermentacyjnych (K_W01; K_W04; K_W05) W02 - wskazuje możliwości wykorzystania różnych preparatów enzymatycznych w celu poprawy przebiegu procesów fermentacyjnych (K_W04; K_W05) W03 - potrafi określić wpływ wybranych substancji oraz technologii produkcji na wydajność procesu fermentacji oraz aktywność fermentacyjną mikroorganizmów (K_W04; K_W05) Umiejętności: U01 - wykorzystuje metody analityczne oraz mikrobiologiczne stosowane w biotechnologii (K_U01; K_U02; K_U03) U02 - wykonuje obliczenie technologiczne w celu właściwego przygotowania podłoży fermentacyjnych oraz ocenę wpływu modyfikacji na przebieg procesów fermentacyjnych (K_U05; K_U06) U03 – optymalizuje skład podłoży fermentacyjnych poprzez zastosowanie wybranych biokatalizatorów (K_U01) U04 - dokonuje oceny skuteczności wprowadzanych modyfikacji procesów fermentacyjnych (K_U03) Kompetencje: K01 - jest świadomy perspektyw wykorzystania technologii fermentacyjnych w przemyśle, oraz potrzeby optymalizacji procesów biotechnologicznych (K_K09) K02 - doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków (K_K01; K_K04) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | znajomość treści zrealizowanych w trakcie zajęć z Technologii fermentacyjnych, Biotechnologii ogólnej oraz Enzymologii, dodatkowo znajomość podstaw mikrobiologii, biochemii oraz zasad pracy w laboratorium mikrobiologicznym i analitycznym w zakresie podstaw analiz instrumentalnych |
|
Bilans pracy studenta: | 6 ECTS Zajęcia wymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich (godziny kontaktowe): - wykład – 30h (1 ECTS), - laboratoria – 30h (1 ECTS). Zajęcia niewymagające bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich: - przygotowanie do egzaminu – 50h (2 ECTS), - przygotowanie do kolokwium oraz przygotowanie sprawozdań – 50h (2 ECTS). |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.