Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Biotechnologia zagospodarowania odpadów

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-Bt23-wBzO-SD Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Biotechnologia zagospodarowania odpadów
Jednostka: Kolegium III
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 LUB 6.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Typ przedmiotu:

moduł zajęć do wyboru

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/18" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-11
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-10
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01. Zna, klasyfikuje rodzaje odpadów

W02. Opisuje technologie wykorzystania odpadów przemysłowych i komunalnych, podaje przykłady procesów syntezy, przetwarzania i degradacji z użyciem tych odpadów

W03. Zna aktualną problematykę badawczą dotyczącą przetwarzania biomasy ligninocelulozowej, przetwarzania odpadów komunalnych, pozyskiwania energii

U01. W warunkach laboratoryjnych przeprowadza procesy biosyntezy wybranych bioproduktów z wykorzystaniem podłóż zawierających substancje odpadowe a także ocenia stopień przetwarzania biomasy ligninocelulozowej

U02. Sporządza w sposób poprawny raport z przebiegu i otrzymanych wyników doświadczeń, poddaje je analizie i formułuje wnioski

K01. Jest świadomy zagrożenia dla środowiska jakie stanowi gromadzenie odpadów przemysłowych oraz możliwości ich wtórnego wykorzystania w celu pozyskania bioproduktów

K02. Doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw: chemii organicznej, mikrobiologii, biotechnologii ogólnej, podstaw biotechnologii żywności, znajomość zasad pracy w laboratorium

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (w trakcie)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Koim-Puchowska
Prowadzący grup: Beata Koim-Puchowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01. Zna, klasyfikuje rodzaje odpadów

W02. Opisuje technologie wykorzystania odpadów przemysłowych i komunalnych, podaje przykłady procesów syntezy, przetwarzania i degradacji z użyciem tych odpadów

W03. Zna aktualną problematykę badawczą dotyczącą przetwarzania biomasy ligninocelulozowej, przetwarzania odpadów komunalnych, pozyskiwania energii

U01. W warunkach laboratoryjnych przeprowadza procesy biosyntezy wybranych bioproduktów z wykorzystaniem podłóż zawierających substancje odpadowe a także ocenia stopień przetwarzania biomasy ligninocelulozowej

U02. Sporządza w sposób poprawny raport z przebiegu i otrzymanych wyników doświadczeń, poddaje je analizie i formułuje wnioski

K01. Jest świadomy zagrożenia dla środowiska jakie stanowi gromadzenie odpadów przemysłowych oraz możliwości ich wtórnego wykorzystania w celu pozyskania bioproduktów

K02. Doskonali umiejętność pracy zespołowej, analizowanie wyników eksperymentów, formułowanie wniosków


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

znajomość podstaw: chemii organicznej, mikrobiologii, biotechnologii ogólnej, podstaw biotechnologii żywności, znajomość zasad pracy w laboratorium

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.