Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy - Centralny System UwierzytelnianiaNie jesteś zalogowany | zaloguj się
katalog przedmiotów - pomoc

Mikrobiologiczne badania żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-Bt23-wMbz-SD Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologiczne badania żywności
Jednostka: Kolegium III
Grupy: Biotechnologia, 2 rok, 3 semestr, SD
Punkty ECTS i inne: 6.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie)
zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Typ przedmiotu:

moduł zajęć do wyboru

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-10
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-14
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (w trakcie)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-13

Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć: Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Bilans pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:


- udział w wykładach: 15 godz. (0,5 ECTS),

- udział w laboratoriach: 30 godz. (1 ECTS),

- konsultacje: 5 godz. (0,2 ECTS),

- przeprowadzenie zaliczenia: 2 godz. (0,1 ECTS),

Łączny nakład pracy studenta wynosi 52 godzin, co odpowiada 1,8 ECTS


2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta:

- przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń: 13 godz. (0,45 ECTS)

- przygotowanie do kolokwium: 15 godz.(0,5 ECTS)

- przygotowanie do egzaminu: 7 godz. (0,25 ECTS)

Łączny nakład pracy studenta wynosi 35 godzin, co odpowiada 1,2 ECTS



Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.