Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Mikrobiologiczne badania żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1200-Bt23-wMbz-SD
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Mikrobiologiczne badania żywności
Jednostka: Kolegium III
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 6.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Profil:

ogólnoakademicki

Typ przedmiotu:

moduł zajęć do wyboru

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-10
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-14
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-13
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych.

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Bilans pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:


- udział w wykładach: 15 godz. (0,5 ECTS),

- udział w laboratoriach: 30 godz. (1 ECTS),

- konsultacje, przeprowadzenie zaliczenia i egzaminu: 5 godz. (0,5 ECTS),

Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godzin, co odpowiada 2 ECTS


2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta:

- przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń,- przygotowanie do kolokwium, przygotowanie do egzaminu: 50 godz. (2 ECTS)




Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 30 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marta Małecka-Adamowicz
Prowadzący grup: Marta Małecka-Adamowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W_01 – podaje przykłady mikroorganizmów wykorzystywanych w produkcji żywności [K_W01]

W_02 – Zna podstawy mikrobiologicznego psucia się produktów żywnościowych i rozumie wiązane z tym zagrożenie [K_W05]

W_03 – zna wybrane metody oraz narzędzia wykorzystywane w mikrobiologicznych procesach badania i utrwalania produktów spożywczych. [K_W08]

U_01 – stosuje techniki i metody mikrobiologicznej analizy produktów żywnościowych [K_U01]

U_02 – prowadzi obserwacje wykonanych analiz oraz poddaje je interpretacji [K_U03]

K_01- potrafi samodzielnie lub w zespole wykonać powierzone mu zadania, zachowując zasady etyki i BHP [K_K05, K_K06]

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Mikrobiologia ogólna, mikrobiologia przemysłowa

Bilans pracy studenta:

1. Nakład pracy związany z zajęciami wymagającymi bezpośredniego udziału nauczycieli akademickich:


- udział w wykładach: 15 godz. (0,5 ECTS),

- udział w laboratoriach: 30 godz. (1 ECTS),

- konsultacje, przeprowadzenie zaliczenia i egzaminu: 5 godz. (0,5 ECTS),

Łączny nakład pracy studenta wynosi 50 godzin, co odpowiada 2 ECTS


2. Nakład pracy związany z pracę indywidualną studenta:

- przygotowanie sprawozdań z ćwiczeń,- przygotowanie do kolokwium, przygotowanie do egzaminu: 50 godz. (2 ECTS)




Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)