Podstawy hotelarstwa
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1500-TR35PH-SP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy hotelarstwa |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
3 rok, 5 sem., turystyka i rekreacja, blok II [SP] |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Profil: | praktyczny |
Typ przedmiotu: | moduł zajęć podstawowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-10 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
WT LAB
LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Dłużewska | |
Prowadzący grup: | Anna Dłużewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Efekty kierunkowe K_W01 - zna podstawowe pojęcia i terminy właściwe dla studiowanego kierunku studiów K_W02 - posiada wiedzę z zakresu problematyki turystyki i rekreacji oraz podstaw nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej, zna związki turystyki i rekreacji z innymi dyscyplinami nauk K_W03 - posiada wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w badaniach zagadnień turystyki i rekreacji ruchowej K_W11- Ma wiedzę z zakresu struktury i funkcjonowania branży turystycznej K_U01 - wykorzystuje dostępne źródła informacji, rozumie literaturę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku w języku polskim i językach obcych K_U02 - wykorzystuje wiedzę, narzędzia i metody badawcze w tworzeniu własnych projektów i badań, posiada umiejętność wystąpień ustnych i pisania prac K_U03 - samodzielnie lub zespołowo analizuje, interpretuje i prezentuje zagadnienia dotyczące roli człowieka jako jednostki biologicznej, społecznej we współczesnym świecie K_K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie konieczność ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych K_K05 - potrafi współpracować w grupie, przyjmując w niej różne role Efekty przedmiotowe W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa W02 – posiada podstawową wiedzę z zakresu problematyki hotelarstwa dlatego rozumie problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska wieloaspektowego W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki W11 - Ma wiedzę z zakresu struktury i funkcjonowania branży hotelarskiej U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa U03 – wyjaśnia znaczenie czynników społecznych, kulturowych, ekonomicznych, psychologicznych i społecznych w turystyce K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy turystyki |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
LAB
ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Dłużewska | |
Prowadzący grup: | Anna Dłużewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Efekty kierunkowe K_W01 - zna podstawowe pojęcia i terminy właściwe dla studiowanego kierunku studiów K_W02 - posiada wiedzę z zakresu problematyki turystyki i rekreacji oraz podstaw nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej, zna związki turystyki i rekreacji z innymi dyscyplinami nauk K_W03 - posiada wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w badaniach zagadnień turystyki i rekreacji ruchowej K_W11- Ma wiedzę z zakresu struktury i funkcjonowania branży turystycznej K_U01 - wykorzystuje dostępne źródła informacji, rozumie literaturę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku w języku polskim i językach obcych K_U02 - wykorzystuje wiedzę, narzędzia i metody badawcze w tworzeniu własnych projektów i badań, posiada umiejętność wystąpień ustnych i pisania prac K_U03 - samodzielnie lub zespołowo analizuje, interpretuje i prezentuje zagadnienia dotyczące roli człowieka jako jednostki biologicznej, społecznej we współczesnym świecie K_K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie konieczność ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych K_K05 - potrafi współpracować w grupie, przyjmując w niej różne role Efekty przedmiotowe W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa W02 – posiada podstawową wiedzę z zakresu problematyki hotelarstwa dlatego rozumie problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska wieloaspektowego W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki W11 - Ma wiedzę z zakresu struktury i funkcjonowania branży hotelarskiej U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa U03 – wyjaśnia znaczenie czynników społecznych, kulturowych, ekonomicznych, psychologicznych i społecznych w turystyce K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy turystyki |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-14 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ LAB
LAB
WYK
PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Dłużewska | |
Prowadzący grup: | Anna Dłużewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Efekty kierunkowe K_W01 - zna podstawowe pojęcia i terminy właściwe dla studiowanego kierunku studiów K_W02 - posiada wiedzę z zakresu problematyki turystyki i rekreacji oraz podstaw nauk o zdrowiu i kulturze fizycznej, zna związki turystyki i rekreacji z innymi dyscyplinami nauk K_W03 - posiada wiedzę w zakresie podstawowych technik i narzędzi badawczych stosowanych w badaniach zagadnień turystyki i rekreacji ruchowej K_W11- Ma wiedzę z zakresu struktury i funkcjonowania branży turystycznej K_U01 - wykorzystuje dostępne źródła informacji, rozumie literaturę z zakresu dziedzin nauki i dyscyplin naukowych właściwych dla studiowanego kierunku w języku polskim i językach obcych K_U02 - wykorzystuje wiedzę, narzędzia i metody badawcze w tworzeniu własnych projektów i badań, posiada umiejętność wystąpień ustnych i pisania prac K_U03 - samodzielnie lub zespołowo analizuje, interpretuje i prezentuje zagadnienia dotyczące roli człowieka jako jednostki biologicznej, społecznej we współczesnym świecie K_K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie konieczność ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji zawodowych K_K05 - potrafi współpracować w grupie, przyjmując w niej różne role Efekty przedmiotowe W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa W02 – posiada podstawową wiedzę z zakresu problematyki hotelarstwa dlatego rozumie problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska wieloaspektowego W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki W11 - Ma wiedzę z zakresu struktury i funkcjonowania branży hotelarskiej U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa U03 – wyjaśnia znaczenie czynników społecznych, kulturowych, ekonomicznych, psychologicznych i społecznych w turystyce K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy turystyki |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2021-10-01 - 2022-02-13 |
Przejdź do planu
PN LAB
LAB
LAB
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Dłużewska | |
Prowadzący grup: | Anna Dłużewska, Patrycja Essing-Jelonkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa (KW-09) W02 – zna problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska (KW-09) W03- Zna strukturę pracy w hotelarstiwe oraz zakres obowiązków na poszczególnych (KW-09) W04- zna najważniejsze procedury obowiązujące na poszczególnych stanowiskach w (KW-09) W05 - zna najważniejsze sieci, grupy i marki hotelowe na (KW-09) W06 - zna przepisy dotyczące funkcjonowania obiektów nocelgowych w Polsce (KW-09) W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki (KW-09) U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa (KU-02, KU-08) U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa (KU-02, KU-08) K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa (KK-01) K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa (KK-02) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy turystyki |
|
Bilans pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczyciela (37,5 godz.), w tym: - udział w wykładach i ćwiczeniach – 30 godz. - konsultacje z nauczycielem akademickim- 7,5 godz. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (37,5 godz.): - przegląd literatury przedmiotu- 15 godz. - prace projektowe - 7,5 godzin - przygotowanie do zaliczenia i egzaminu – 15 godz. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-02-19 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
LAB
LAB
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Dłużewska | |
Prowadzący grup: | Anna Dłużewska, Patrycja Essing-Jelonkiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa (KW-09) W02 – zna problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska (KW-09) W03- Zna strukturę pracy w hotelarstiwe oraz zakres obowiązków na poszczególnych (KW-09) W04- zna najważniejsze procedury obowiązujące na poszczególnych stanowiskach w (KW-09) W05 - zna najważniejsze sieci, grupy i marki hotelowe na (KW-09) W06 - zna przepisy dotyczące funkcjonowania obiektów nocelgowych w Polsce (KW-09) W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki (KW-09) U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa (KU-02, KU-08) U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa (KU-02, KU-08) K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa (KK-01) K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa (KK-02) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy turystyki |
|
Bilans pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczyciela (37,5 godz.), w tym: - udział w wykładach i ćwiczeniach – 30 godz. - konsultacje z nauczycielem akademickim- 7,5 godz. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (37,5 godz.): - przegląd literatury przedmiotu- 15 godz. - prace projektowe - 7,5 godzin - przygotowanie do zaliczenia i egzaminu – 15 godz. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-02-25 |
Przejdź do planu
PN WT WYK
WYK
ŚR LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Dłużewska | |
Prowadzący grup: | Anna Dłużewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 – definiuje podstawowe pojęcia z zakresu hotelarstwa (KW-09) W02 – zna problemy współczesnego hotelarstwa jako zjawiska (KW-09) W03- Zna strukturę pracy w hotelarstiwe oraz zakres obowiązków na poszczególnych (KW-09) W04- zna najważniejsze procedury obowiązujące na poszczególnych stanowiskach w (KW-09) W05 - zna najważniejsze sieci, grupy i marki hotelowe na (KW-09) W06 - zna przepisy dotyczące funkcjonowania obiektów nocelgowych w Polsce (KW-09) W03 – wskazuje podstawowe techniki i narzędzia badacze stosowane w badaniach turystyki (KW-09) U01 – wyszukuje i korzysta z różnego rodzaju źródeł informacji dotyczących turystyki i hotelarstwa (KU-02, KU-08) U02 – formułuje wnioski wynikające z samodzielnej pracy nad dostępnymi źródłami informacji z zakresu hotelarstwa (KU-02, KU-08) K01 – jest kreatywny w tworzeniu i podejmowaniu różnorodnych zadań związanych z analizą zagadnień z zakresu hotelarstwa (KK-01) K02 – potrafi pracować w zespole realizując zadania z zakresu hotelarstwa (KK-02) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy turystyki |
|
Bilans pracy studenta: | Godziny realizowane z udziałem nauczyciela (37,5 godz.), w tym: - udział w wykładach i ćwiczeniach – 30 godz. - konsultacje z nauczycielem akademickim- 7,5 godz. Czas poświęcony na pracę indywidualną studenta (37,5 godz.): - przegląd literatury przedmiotu- 15 godz. - prace projektowe - 7,5 godzin - przygotowanie do zaliczenia i egzaminu – 15 godz. |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.