Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie człowieka i dietetyka

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-TR36ZCD-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie człowieka i dietetyka
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 3 rok, 6 sem., turystyka i rekreacja, blok II [SP]
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Profil:

praktyczny

Typ przedmiotu:

moduł zajęć podstawowych

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Jerzy Eksterowicz
Prowadzący grup: Jerzy Eksterowicz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01- student wie jak formułować podstawowe teorie, definicje w zakresie zapotrzebowania człowieka na energie i składniki pokarmowe, K_W03

W02- zna potrzeby żywieniowe ludzi ze względu na wiek, płeć, rodzaj wykonywanej pracy oraz stan zdrowia, K_W05

W03- posiada wiedzę w zakresie chorób wynikających z nieprawidłowości żywieniowych, K_W07

U01- student umie utworzyć celowe postępowanie żywieniowe, K_U02

U02 – potrafi przeciwdziałać żywieniowo chorobom cywilizacyjnym, K_U03

U03 – umie wspomagać żywieniowo wysiłki sportowe człowieka, K_U07

K01 - dąży do podnoszenia zawodowych kompetencji, K_K01

K02- student jest kreatywny, wykazuje postawę pro społeczną, jest wrażliwy na niesprawiedliwość społeczną, K_K03

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

podstawy fizjologii człowieka, podstawy anatomii człowieka

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Danuta Dworakowska
Prowadzący grup: Danuta Dworakowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W 01 - posiada wiedzę z nauk medycznych i nauk o zdrowiu, która umożliwia interpretację, identyfikację związków i zależności potrzebnych do zaplanowania prawidłowego sposobu odżywiania (K_W03)

W 02 - posiada wiedzę na temat sposobów wykorzystania najnowszych osiągnięć nauki dla działalności społeczno-gospodarczej w obszarze żywienia i żywności (K_W05)

W 03 - zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii obowiązującej w gastronomi hotelarskiej (K_W07)

U 01 - wykorzystuje dostępną literaturę oraz nowoczesne źródła informacji z zakresu prawidłowego sposobu odżywiania (K_U02)

U 02 - planuje i wykonuje proste zadania badawcze (ocena stanu odżywienia) lub ekspertyzy (analiza jadłospisów) pod kierunkiem opiekuna naukowego (K_U03)

U 03 - potrafi samodzielnie przygotować opracowanie dotyczące problematyki związanej z planowaniem żywienia, chorobami o podłożu dietozależnym (K_U07)

K 01 - rozumie konieczność ciągłego podnoszenia kompetencji i kwalifikacji niezbędnych w planowaniu żywienia i zapobieganiu powstawania chorób cywilizacyjnych (K_K01)

K 02 - postępuje etycznie i odpowiedzialnie, dostrzega i rozwiązuje dylematy związane z wykonywanym zawodem (K_K03)

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy fizjologii człowieka

Podstawy anatomii człowieka

Bilans pracy studenta:

Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim:

- 30 godz. wykładów

- 8 godzin konsultacji


Praca własna (PW) studenta:

20 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu.

Łącznie 40 godz. KB + 20 godz. PW = 75 godz. (3 ECTS).

Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W 01 - posiada wiedzę z nauk medycznych i nauk o zdrowiu, która umożliwia interpretację, identyfikację związków i zależności potrzebnych do zaplanowania prawidłowego sposobu odżywiania (K_W03)

W 02 - posiada wiedzę na temat sposobów wykorzystania najnowszych osiągnięć nauki dla działalności społeczno-gospodarczej w obszarze żywienia i żywności (K_W05)

W 03 - zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii obowiązującej w gastronomi hotelarskiej (K_W07)

U 01 - wykorzystuje dostępną literaturę oraz nowoczesne źródła informacji z zakresu prawidłowego sposobu odżywiania (K_U02)

U 02 - planuje i wykonuje proste zadania badawcze (ocena stanu odżywienia) lub ekspertyzy (analiza jadłospisów) pod kierunkiem opiekuna naukowego (K_U03)

U 03 - potrafi samodzielnie przygotować opracowanie dotyczące problematyki związanej z planowaniem żywienia, chorobami o podłożu dietozależnym (K_U07)

K 01 - rozumie konieczność ciągłego podnoszenia kompetencji i kwalifikacji niezbędnych w planowaniu żywienia i zapobieganiu powstawania chorób cywilizacyjnych (K_K01)

K 02 - postępuje etycznie i odpowiedzialnie, dostrzega i rozwiązuje dylematy związane z wykonywanym zawodem (K_K03)

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy fizjologii człowieka

Podstawy anatomii człowieka

Bilans pracy studenta:

Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim:

- 30 godz. wykładów

- 8 godzin konsultacji


Praca własna (PW) studenta:

20 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu.

Łącznie 40 godz. KB + 20 godz. PW = 75 godz. (3 ECTS).

Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

[K_W03] - posiada wiedzę umożliwiającą identyfikację i interpretację związków i zależności na linii sposób odżywiania a zdrowie człowieka;

[K_W05] - posiada wiedzę na temat praktycznego zastosowania współczesnych osiągnięć nauk o żywności i żywieniu w działalności społeczno-gospodarczej w obszarze turystyki i rekreacji

[K_W07] - zna podstawowe zasady bezpieczeństwa i higieny pracy oraz ergonomii związanej z żywieniem człowieka i gastronomią.

[K_U02] - wykorzystuje dostępną literaturę oraz nowoczesne źródła informacji z zakresu prawidłowych zasad żywienia i dietetyki

[K_U03] - pod kierunkiem opiekuna naukowego planuje i wykonuje zadania typowe dla planowania racjonalnego żywienia

[K_U07] - potrafi samodzielnie przygotować opracowania specjalistyczne dotyczące problematyki żywienia człowieka i dietetyki w języku polskim i obcym (na poziomie B2 Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego).

[K_K01] - rozumie konieczność ciągłego podnoszenia kompetencji w zakresie zmieniających się trendów dotyczących planowania żywienia

[K_K03] - postępuje etycznie i odpowiedzialnie, dostrzega i rozwiązuje dylematy związane z wykonywanym zawodem pod kątem żywienia i dietetyki


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy fizjologii człowieka


Bilans pracy studenta:

Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim:

- 30 godz. wykładów

- 8 godzin konsultacji


Praca własna (PW) studenta:

20 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu.

Łącznie 40 godz. KB + 20 godz. PW = 75 godz. (3 ECTS).

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)