Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie człowieka i suplementacja osób aktywnych fizycznie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-WF1ŻCS-NP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie człowieka i suplementacja osób aktywnych fizycznie
Jednostka: Kolegium III
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Rok akademicki 2021/22" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Laboratorium, 9 godzin więcej informacji
Wykład, 22 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Egzamin
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W 01 - - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływania między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia i suplementacji na stan możliwości wysiłkowych K_W10

W 02- zna zasady promocji zdrowia, komponenty zdrowego stylu życia sposoby jego kształtowania oraz role aktywności fizycznej w dążeniu do dobrostanu K_W15

U 01 - student umie utworzyć celowe postępowanie żywieniowe K_U17

K 01 - student potrafi zastosowania odpowiednie narzędzia i metody w celu zaplanowania prawidłowej diety (sposobu żywienia), dąży do podnoszenia kwalifikacji zawodowych K_K9

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy fizjologii człowieka

Bilans pracy studenta:

Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim:

- 22 godz. wykładów

- 9 godzin ćwiczeń

- 5 godzin konsultacji

Praca własna (PW) studenta:

29 godz. w ramach części ćwiczeniowej, m.in. przygotowanie do zajęć, realizacja prac cząstkowych: (praca nad przygotowaniem sprawozdania zbiorczego w zrealizowanych tematów na ćwiczeniach.)

15 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu.


Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.3.0 (2024-03-22)