Wykład monograficzny
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 1500-WF36WM-SP |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wykład monograficzny |
Jednostka: | Kolegium III |
Grupy: |
3 rok, 6 sem., wychowanie fizyczne, spec. nauczycielska [SP] |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)
Okres: | 2019-02-18 - 2019-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Marek Napierała | |
Prowadzący grup: | Alicja Kostencka, Marek Napierała | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)
Okres: | 2020-02-24 - 2020-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Beata Augustyńska | |
Prowadzący grup: | Beata Augustyńska, Tomasz Grzywacz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 - jest przygotowany do dyskusji na temat motywacji w edukacji, uwarunkowań i czynników rozwoju oraz problemów współczesnej edukacji oraz kultury fizycznej i zdrowotnej; W02 –zna związki między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem korelacji sfery psychicznej z fizyczną i ich zmian pod wpływem wysiłku; W03 - ma podstawową wiedzę z zakresu sportu i technologii treningu ze szczególnym uwzględnieniem sportu dla wszystkich oraz sportu dzieci i młodzieży; U01 - potrafi formułować i osiągać właściwe cele związane z zawodem nauczyciela wychowania fizycznego, instruktora sportu, instruktora rekreacji fizycznej, edukatora zdrowia itp. w szczególności dotyczące interpretacji danych liczbowych, wyników badań naukowych, w tym badań i obserwacji własnych; U02- analizuje i interpretuje fakty, wykorzystując zdobytą wiedzę z zakresu kultury fizycznej, potrafi zaprezentować wyniki własnych działań i przemyśleń; K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, w tym umiejętności życiowych, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w kulturze fizycznej, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i rozwoju osobowego, dokonuje samooceny własnych kompetencji zawodowych i osobistych, wyznacza sobie kierunki dalszego rozwoju i kształcenia się; K02- ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów wiedzy, weryfikuje ją, opisuje wykorzystanie jej i doskonalenie umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie kultury fizycznej i edukacji. |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | pedagogika, metodologia badań naukowych |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)
Okres: | 2021-02-22 - 2021-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR WYK
CZ WYK
PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Grzywacz | |
Prowadzący grup: | Tomasz Grzywacz, Patrycja Lipińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W01 - posiada wiedzę na temat historii, uwarunkowań, czynników rozwoju, kierunków, głównych systemów oraz ogólnych problemów współczesnej kultury fizycznej; zna elementarną terminologię dotyczącą teoretycznych i praktycznych podstaw nauk i dyscyplin stosowanych w wychowaniu fizycznym, rozumie jej źródła oraz zastosowania w obrębie dyscyplin (K_W01) W02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układów ruchu, nerwowego, hormonalnego, krążenia i oddechowego w spoczynku i w czasie wysiłku fizycznego oraz układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stan możliwości wysiłkowych (K_W10) W03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy sport jako zjawisko i jego miejsce w systemie kultury fizycznej; ma podstawową wiedzę z zakresu technologii treningu (głównie w aspekcie sportu dzieci i młodzieży oraz sportu dla wszystkich) (K_W14) U01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z zawodem nauczyciela wychowania fizycznego, instruktora sportu, instruktora rekreacji fizycznej itp. w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych (K_U14) U02 - posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu kultury fizycznej (K_U17) K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K1) K02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie kultury fizycznej oraz w trakcie realizowania działań pedagogicznych (dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych) (K_K2) K03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w kulturze fizycznej (K_K4) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | pedagogika, metodologia badań naukowych, teoria treningu |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)
Okres: | 2022-02-21 - 2022-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ WYK
PT WYK
|
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Łoboda | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda, Alicja Nowak-Zaleska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W 01 - posiada wiedzę na temat historii żywienia, uwarunkowań jakie maja wpływ na zachowania żywieniowe, problematyki związanej ze złymi nawykami żywieniowymi i ich konsekwencjami; zna elementarna terminologię podstawowych pojęć żywieniowych, składników odżywczych; jednostek chorobowych w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia (K_W 01) W 02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stanu możliwości wysiłkowych (K_ W10) W 03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy żywienie , sposób odżywiania jako zjawisko i jego miejsce w systemie kultury fizycznej (K_W14) U 01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z poradnictwem żywieniowym (zwartość poszczególnych składników odżywczych w planowanej diecie), potrafi analizą składu ciała wynikająca z stanu odżywienia organizmu z w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych (K_U14) U 02 -posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu żywienia człowieka.(K_U17) K 01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K01) K 02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie doradztwa żywieniowego (K_K02) K 03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w doradztwie żywieniowym (K_K04) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy fizjologi człowieka Podstawy anatomii Podstawy żywienia człowieka |
|
Bilans pracy studenta: | Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim: - 30 godz. wykładów - 5 godzin konsultacji Praca własna (PW) studenta: - 15 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu. Łącznie godz. KB 35 + 15 godz. PW = 50 godz. (2 ECTS). |
Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2023-02-20 - 2023-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WT ŚR WYK
CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tomasz Grzywacz | |
Prowadzący grup: | Dorota Łoboda, Alicja Nowak-Zaleska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | W 01 - posiada wiedzę na temat historii żywienia, uwarunkowań jakie maja wpływ na zachowania żywieniowe, problematyki związanej ze złymi nawykami żywieniowymi i ich konsekwencjami; zna elementarna terminologię podstawowych pojęć żywieniowych, składników odżywczych; jednostek chorobowych w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia (K_W 01) W 02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stanu możliwości wysiłkowych (K_ W10) W 03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy żywienie , sposób odżywiania jako zjawisko i jego miejsce w systemie kultury fizycznej (K_W14) U 01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z poradnictwem żywieniowym (zwartość poszczególnych składników odżywczych w planowanej diecie), potrafi analizą składu ciała wynikająca z stanu odżywienia organizmu z w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych (K_U14) U 02 -posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu żywienia człowieka.(K_U17) K 01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K01) K 02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie doradztwa żywieniowego (K_K02) K 03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w doradztwie żywieniowym (K_K04) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy fizjologi człowieka Podstawy anatomii Podstawy żywienia człowieka |
|
Bilans pracy studenta: | Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim: - 30 godz. wykładów - 5 godzin konsultacji Praca własna (PW) studenta: - 15 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu. Łącznie godz. KB 35 + 15 godz. PW = 50 godz. (2 ECTS). |
Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2023/24" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-26 - 2024-09-30 |
Przejdź do planu
PN WYK
WYK
WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Amit Batra, Dorota Łoboda | |
Prowadzący grup: | Amit Batra, Dorota Łoboda | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę |
|
Efekty kształcenia modułu zajęć: | Wykład monograficzny 1 - Łoboda D W01 - posiada wiedzę na temat historii żywienia , zna elementarną terminologię dotyczącą teoretycznych i praktycznych podstaw nauk żywieniowych i dyscyplin stosowanych w obszarze zdrowia [K_K01] W02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układów ruchu, nerwowego, hormonalnego, krążenia i oddechowego w spoczynku i w czasie wysiłku fizycznego oraz układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stan możliwości wysiłkowych [K_W10] W03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy żywność i żywienie, ma podstawową wiedzę z zakresu odżywiania (głównie w aspekcie dzieci i młodzieży oraz wszystkich grup populacyjnych) [K_W14] U01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z zawodem nauczyciela wychowania fizycznego, doradcy żywieniowego. w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych [K_U14] U02 - posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu i nauk o żywieniu. Konfrontuje je z aktualnymi badaniami naukowymi [K_U17] K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu [K_K1] K02- weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności naukowej i praktycznej w zakresie nauk żywieniowych [K_K2] . K03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w obszarze szeroko rozumianego zdrowia.[K_K4] Wykład monograficzny 2 Amit Batara W 01 - posiada wiedzę na temat historii teorii treningu spotowego, zna elementarna terminologię podstawowych pojęć dotyczącą dietetyki sportowej i treningu sportowego, Student posiada wiedzę na temat znaczenia syntetycznego odziaływania aktywności fizycznej i diety w sporcie i rekreacji (K_W 01) W 02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, mięśniowego i hormonalnego w tym wpływu sposobu żywienia i jej periodyzacji na stanu możliwości wysiłkowych (K_ W10) W 03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy proces treningowy i zagadnienia związane ze wsparciem technologicznym w diagnostyce sportowej. Student zna miejsce i rolę sportu, rekreacji i wychowania fizycznego w systemie kultury fizycznej (K_W14) U 01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z poradnictwem treningowym (wyniki badań) i suplementacją sportową (analiza etykiet produktów), potrafi analizować wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych z wykorzystaniem danych pochodzących z urządzeń wspierających proces treningowy (technologia treningu) (K_U14) U 02 -posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu żywienia i treningu człowieka.(K_U17) K 01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K01) K 02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie doradztwa żywieniowego (K_K02) K 03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w doradztwie żywieniowym i w treningu sportowym (K_K04) |
|
Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne: | Podstawy fizjologi człowieka Podstawy anatomii Podstawy żywienia człowieka |
|
Bilans pracy studenta: | Przedmiot - 5 pkt ECTS 2 pkt ECTS - w kontakcie bezpośrednim 3 pkt ECTS praca własna studenta 60 godzin 64 godziny w kontakcie bezpośrednim 61 godzin praca własna studenta Razem 125 godzin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.