Uniwersytet Kazimierza Wielkiego - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wykład monograficzny

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 1500-WF36WM-SP
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wykład monograficzny
Jednostka: Kolegium III
Grupy: 3 rok, 6 sem., wychowanie fizyczne, spec. nauczycielska [SP]
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/19" (zakończony)

Okres: 2019-02-18 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Marek Napierała
Prowadzący grup: Alicja Kostencka, Marek Napierała
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/20" (zakończony)

Okres: 2020-02-24 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Beata Augustyńska
Prowadzący grup: Beata Augustyńska, Tomasz Grzywacz
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01 - jest przygotowany do dyskusji na temat motywacji w edukacji, uwarunkowań i czynników rozwoju oraz problemów współczesnej edukacji oraz kultury fizycznej i zdrowotnej;

W02 –zna związki między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem korelacji sfery psychicznej z fizyczną i ich zmian pod wpływem wysiłku;

W03 - ma podstawową wiedzę z zakresu sportu i technologii treningu ze szczególnym uwzględnieniem sportu dla wszystkich oraz sportu dzieci i młodzieży;

U01 - potrafi formułować i osiągać właściwe cele związane z zawodem nauczyciela wychowania fizycznego, instruktora sportu, instruktora rekreacji fizycznej, edukatora zdrowia itp. w szczególności dotyczące interpretacji danych liczbowych, wyników badań naukowych, w tym badań i obserwacji własnych;

U02- analizuje i interpretuje fakty, wykorzystując zdobytą wiedzę z zakresu kultury fizycznej, potrafi zaprezentować wyniki własnych działań i przemyśleń;

K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, w tym umiejętności życiowych, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w kulturze fizycznej, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania się i rozwoju osobowego, dokonuje samooceny własnych kompetencji zawodowych i osobistych, wyznacza sobie kierunki dalszego rozwoju i kształcenia się;

K02- ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów wiedzy, weryfikuje ją, opisuje wykorzystanie jej i doskonalenie umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie kultury fizycznej i edukacji.

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

pedagogika, metodologia badań naukowych

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/21" (zakończony)

Okres: 2021-02-22 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Grzywacz
Prowadzący grup: Tomasz Grzywacz, Patrycja Lipińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W01 - posiada wiedzę na temat historii, uwarunkowań, czynników rozwoju, kierunków, głównych systemów oraz ogólnych problemów współczesnej kultury fizycznej; zna elementarną terminologię dotyczącą teoretycznych i praktycznych podstaw nauk i dyscyplin stosowanych w wychowaniu fizycznym, rozumie jej źródła oraz zastosowania w obrębie dyscyplin (K_W01)

W02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układów ruchu, nerwowego, hormonalnego, krążenia i oddechowego w spoczynku i w czasie wysiłku fizycznego oraz układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stan możliwości wysiłkowych (K_W10)

W03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy sport jako zjawisko i jego miejsce w systemie kultury fizycznej; ma podstawową wiedzę z zakresu technologii treningu (głównie w aspekcie sportu dzieci i młodzieży oraz sportu dla wszystkich) (K_W14)

U01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z zawodem nauczyciela wychowania fizycznego, instruktora sportu, instruktora rekreacji fizycznej itp. w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych (K_U14)

U02 - posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu kultury fizycznej (K_U17)

K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K1)

K02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie kultury fizycznej oraz w trakcie realizowania działań pedagogicznych (dydaktycznych, wychowawczych i opiekuńczych) (K_K2)

K03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w kulturze fizycznej (K_K4)

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

pedagogika, metodologia badań naukowych, teoria treningu

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/22" (zakończony)

Okres: 2022-02-21 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Dorota Łoboda, Alicja Nowak-Zaleska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W 01 - posiada wiedzę na temat historii żywienia, uwarunkowań jakie maja wpływ na zachowania żywieniowe, problematyki związanej ze złymi nawykami żywieniowymi i ich konsekwencjami; zna elementarna terminologię podstawowych pojęć żywieniowych, składników odżywczych; jednostek chorobowych w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia (K_W 01)

W 02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stanu możliwości wysiłkowych (K_ W10)

W 03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy żywienie , sposób odżywiania jako zjawisko i jego miejsce w systemie kultury fizycznej (K_W14)

U 01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z poradnictwem żywieniowym (zwartość poszczególnych składników odżywczych w planowanej diecie), potrafi analizą składu ciała wynikająca z stanu odżywienia organizmu z w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych (K_U14)

U 02 -posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu żywienia człowieka.(K_U17)

K 01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K01)

K 02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie doradztwa żywieniowego (K_K02)

K 03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w doradztwie żywieniowym (K_K04)

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy fizjologi człowieka

Podstawy anatomii

Podstawy żywienia człowieka

Bilans pracy studenta:

Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim:

- 30 godz. wykładów

- 5 godzin konsultacji

Praca własna (PW) studenta:

- 15 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu.


Łącznie godz. KB 35 + 15 godz. PW = 50 godz. (2 ECTS).

Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2022/23" (zakończony)

Okres: 2023-02-20 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Grzywacz
Prowadzący grup: Dorota Łoboda, Alicja Nowak-Zaleska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

W 01 - posiada wiedzę na temat historii żywienia, uwarunkowań jakie maja wpływ na zachowania żywieniowe, problematyki związanej ze złymi nawykami żywieniowymi i ich konsekwencjami; zna elementarna terminologię podstawowych pojęć żywieniowych, składników odżywczych; jednostek chorobowych w których powstawaniu lub zapobieganiu decydującą rolę odgrywają jakość zdrowotna żywności i sposób żywienia (K_W 01)

W 02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stanu możliwości wysiłkowych (K_ W10)

W 03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy żywienie , sposób odżywiania jako zjawisko i jego miejsce w systemie kultury fizycznej (K_W14)

U 01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z poradnictwem żywieniowym (zwartość poszczególnych składników odżywczych w planowanej diecie), potrafi analizą składu ciała wynikająca z stanu odżywienia organizmu z w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych (K_U14)

U 02 -posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu żywienia człowieka.(K_U17)

K 01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K01)

K 02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie doradztwa żywieniowego (K_K02)

K 03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w doradztwie żywieniowym (K_K04)

Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy fizjologi człowieka

Podstawy anatomii

Podstawy żywienia człowieka

Bilans pracy studenta:

Kontakt bezpośredni (KB) z nauczycielem akademickim:

- 30 godz. wykładów

- 5 godzin konsultacji

Praca własna (PW) studenta:

- 15 godz. w ramach wykładów - opanowanie treści wykładowych i przygotowanie do egzaminu.


Łącznie godz. KB 35 + 15 godz. PW = 50 godz. (2 ECTS).

Zajęcia w cyklu "Semestr Letni 2023/24" (w trakcie)

Okres: 2024-02-26 - 2024-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Amit Batra, Dorota Łoboda
Prowadzący grup: Amit Batra, Dorota Łoboda
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Efekty kształcenia modułu zajęć:

Wykład monograficzny 1 - Łoboda D

W01 - posiada wiedzę na temat historii żywienia , zna elementarną terminologię dotyczącą teoretycznych i praktycznych podstaw nauk żywieniowych i dyscyplin stosowanych w obszarze zdrowia [K_K01]

W02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układów ruchu, nerwowego, hormonalnego, krążenia i oddechowego w spoczynku i w czasie wysiłku fizycznego oraz układu pokarmowego w tym wpływu sposobu żywienia na stan możliwości wysiłkowych [K_W10]

W03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy żywność i żywienie, ma podstawową wiedzę z zakresu odżywiania (głównie w aspekcie dzieci i młodzieży oraz wszystkich grup populacyjnych) [K_W14]

U01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z zawodem nauczyciela wychowania fizycznego, doradcy żywieniowego. w tym wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych [K_U14]

U02 - posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu i nauk o żywieniu. Konfrontuje je z aktualnymi badaniami naukowymi [K_U17]

K01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu [K_K1]

K02- weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności naukowej i praktycznej w zakresie nauk żywieniowych [K_K2] .

K03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w obszarze szeroko rozumianego zdrowia.[K_K4]


Wykład monograficzny 2

Amit Batara

W 01 - posiada wiedzę na temat historii teorii treningu spotowego, zna elementarna terminologię podstawowych pojęć dotyczącą dietetyki sportowej i treningu sportowego, Student posiada wiedzę na temat znaczenia syntetycznego odziaływania aktywności fizycznej i diety w sporcie i rekreacji (K_W 01)

W 02 - posiada ogólną znajomość funkcji oraz korelacji oddziaływań między układami organizmu człowieka ze szczególnym uwzględnieniem układu pokarmowego, mięśniowego i hormonalnego w tym wpływu sposobu żywienia i jej periodyzacji na stanu możliwości wysiłkowych (K_ W10)

W 03 - posiada wiedzę w zakresie podstaw systemu twierdzeń, hipotez i uogólnień doświadczeń praktycznych, opisujących w sposób naukowy proces treningowy i zagadnienia związane ze wsparciem technologicznym w diagnostyce sportowej. Student zna miejsce i rolę sportu, rekreacji i wychowania fizycznego w systemie kultury fizycznej (K_W14)

U 01 - potrafi interpretować dane liczbowe związane z poradnictwem treningowym (wyniki badań) i suplementacją sportową (analiza etykiet produktów), potrafi analizować wyniki badań naukowych oraz badań i obserwacji własnych z wykorzystaniem danych pochodzących z urządzeń wspierających proces treningowy (technologia treningu) (K_U14)

U 02 -posiada umiejętność analizy, interpretacji i oceny faktów oraz prezentacji wyników własnych działań i przemyśleń z zastosowaniem zdobytej wiedzy z zakresu żywienia i treningu człowieka.(K_U17)

K 01 - ma świadomość poziomu swojej wiedzy i umiejętności, rozumie potrzebę ciągłego dokształcania zawodowego i rozwoju osobistego, ma świadomość znaczenia profesjonalizmu (K_K01)

K 02 - weryfikuje zdobytą wiedzę i doskonali umiejętności w trakcie prowadzenia działalności praktycznej w zakresie doradztwa żywieniowego (K_K02)

K 03 - ma przekonanie o wartości zdobytej w trakcie studiów teoretycznej wiedzy, jako podstawie do wszelkich profesjonalnych działań stosowanych w doradztwie żywieniowym i w treningu sportowym (K_K04)


Przedmioty wprowadzające i wymagania wstepne:

Podstawy fizjologi człowieka

Podstawy anatomii

Podstawy żywienia człowieka

Bilans pracy studenta:

Przedmiot - 5 pkt ECTS

2 pkt ECTS - w kontakcie bezpośrednim

3 pkt ECTS praca własna studenta

60 godzin

64 godziny w kontakcie bezpośrednim

61 godzin praca własna studenta

Razem 125 godzin


Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Kazimierza Wielkiego.
J.K. Chodkiewicza 30
85-064 Bydgoszcz
tel: +48 52 32 66 429 https://ukw.edu.pl
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.2.0-1 (2024-03-12)